Menü

Házi praktikák: Mit tehetünk a penész ellen?

A penész a háziasszonyok egyik legnagyobb réme. Megjelenhet bármikor, ráadásul a feketés-zöldes spóra halmaz eltüntetése sokszor nagyon nehéz az állandóan magas páratartalom és a tökéletesen záró nyílászárók miatt.

A penész legtöbbször azokban a helyiségekben üti fel a fejét, ahol rendszeresen magas a páratartalom. A penészgombák szinte a lakás bármely pontján megtalálhatóak láthatatlanul, azonban a kellemesen meleg, párás közegben előbukkannak a feketés, barnás, zöldes foltok, és ettől kezdve örökös harcra késztetik a lakásban élőket.

A penész szívesen megtelepszik a fürdőszobákban, például a csempén, vagy a zuhanyfüggönyön, de  a jól záró ablakok közelében, a kereten is felbukkanhat, ahogy a bútorok mögött a falon, vagy egy-egy ruhadarabon is.

Nem kell méregdrága vegyszerekre költenünk, ha szeretnénk egyszer s mindenkorra felszámolni a penészes foltokkal. Az ecet meglehetősen olcsó tisztítószer, ráadásul vegyszermentes is. Elég, ha egy szivacsra öntünk egy adagot, ezzel alaposan bedörzsöljük a foltot, s állni hagyjuk legalább három-négy órát. Ezután alaposan mossuk le a foltot, majd gondoskodjunk róla, hogy az adott felület megfelelően fertőtlenítve legyen és ki tudjon száradni, nehogy újra megjelenjenek a nem kívánatos foltok.

Ráadásul a penész sokszor egészségügyi problémákat is okozhat, allergiás, asztmás reakciókat is kiválthat.

Ha ódzkodunk az ecet erős szagától, akkor használjunk teafa olajat, vagy grapfruitmag olajat vízzel hígítva. Ez az oldat ugyancsak megoldja a penész gondjainkat, sőt fertőtleníti is a felületet.

Bóraxot és szódabikarbónát is bevethetünk. Ugyancsak vízzel kell ezeket a szereket összekeverni, s oldatukkal kell bedörzsölni, majd átmosni a penészfoltokat.

Akad olyan is, aki a sütőporra esküszik, bár ennek a penészölő hatását saját magam még nem tapasztaltam, így beszámolni sem tudnék róla hitelesen.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?