Menü

Ezt próbáld ki! - kerékpározás

Most, hogy beindult a bicikliszezon egyre több embert látni két keréken közlekedni a városokban és azokon kívül egyaránt. A kerékpározás nem véletlenül népszerű, hiszen egyszerre egészséges és szórakoztató kikapcsolódás.

A legtöbb ember tud biciklizni – ez már jó ideje így van, a kerékpározás szabadidős jellegű széleskörű elterjedése viszont újkori dolog. Főleg Magyarországon. Nálunk az elmúlt 15-20 évben zajlott le, ha fogalmazhatunk így, a kerékpározás újrafelfedezése. Sorra épültek és épülnek a bringautak, amelyeket jó időben igazi tömegek népesítenek be. Kicsik és nagyok, komplett családok, baráti társaságok pattannak nyeregbe azért, hogy hódoljanak kedvelt időtöltésüknek.

Kultúrája lett a biciklizésnek, amely egyszerre sport és szórakozás. Hiszen amellett, hogy szép vidékeket fedezhetünk fel a két keréken, a szabad levegőn vagyunk és nem mellesleg hatékony fizikai munkát végzünk. A kerékpározás ráadásul úgy mozgat meg, hogy közben kíméli az ízületeket, a szalagokat, az inakat és a csontokat. Edzi a szívet, növeli szervezetünk terhelhetőségét, teljesítőképességét.

A biciklizés nem olcsó, viszont nagy előnye, hogy csak egyszer kell viszonylag nagyobb összeget kiadni ár. Érdemes minőségi kerékpárt választani, olyat, ami pontosan megfelel céljainknak, hol és mennyit szeretnénk tekerni. A ruházat mellett hangsúlyt kell fektetni a megfelelő védőfelszerelésre is, főként a gyerekeknél.

Ami a versenyszerű sportolást illeti, a kerékpározást több ágon lehet űzni. A legnépszerűbb az országúti kerékpározás, de a pályakerékpár is az olimpiai program része, ahogyan a mountain bike is. Mindegyik komoly fejlődésen esett át az elmúlt időszakban. A versenyzést fiatalon el lehet kezdeni, és általánosságban a kerékpározásról elmondható, hogy az idősebbek is sokáig aktívak a különböző szakágak megmérettetésein.

Fotó:
pixabay.com

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Nyújtás tökéletesítésének módszerei

Mint tudjuk a sport elengedhetetlen része a bemelegítés és a nyújtás. Sokan az idő hiányára való tekintettel elhanyagolják ezeket és egyből a futópadra ugranak. Viszont, hogyha jól végiggondoljuk, például a munkából hazaérve is általában leülünk egy percre és megállunk egy picit, ami segít abban, hogy ráhangolódjunk az elkövetkezendő feladatra. Testünk hálás lesz nekünk, hogyha időt szánunk rá. Ezért a továbbiakban bővebb információkat kaphatsz arról, hogyan tudhatod az edzésed végén az i-re a pontot tenni.

Ingerültség – mondj rá nemet!

Az őszi időszak sem kevésbé stresszes, mint a téli, a tavaszi vagy a nyári. Főleg azoknak, akik nem szeretik az időjárás szélsőséges változásait, a hirtelen nagy terheket, nehezen birkóznak meg a változó szokásokkal vagy a rövidülő napokkal. De bármilyen évszak is legyen, fontos, hogy az ingerültségünket ne vezessük le másokon, és a saját feszültségünk ne legyen a kapcsolataink romboló tényezője.

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Önkénteskedési kisokos Ázsiában - Chance Program

A világmegváltás ma is elmarad érdeklődés hiányában, de azért aki akarja, megteheti a magáét. A Srí Lanka-i Chance Program sok nehéz helyzetben lévő gyereknek jelent segítséget. Az alapvetően magyar(!) programban sokan megtalálhatják a számításukat, fejleszthetik türelmüket és képességeiket.