Menü

Egészséges vagy sem?

A kávé közkedvelt italunk, és bár elsősorban élénkítő hatása miatt és nem pedig egészségmegőrzés céljából fogyasztjuk, mégis gyakori vita téma, hogy milyen hatással van szervezetünkre.

A negatív hatásai közül leginkább azt szokták kiemelni, hogy elszínezi a fogazatot, függőséget okoz, erőteljesen vízhajtó hatású és rendszeres fogyasztása magas vérnyomást eredményez.

A legújabb kutatások szerint azonban a kávéivás kifejezetten egészséges, a benne lévő anti-oxidáns, sejtvédő anyagok miatt.

Bár az emberek többsége számára a kávéfogyasztás egy élvezeti értékkel bíró szokás, leginkább élénkítő hatása miatt közkedvelt ital, ezért szellemi és fizikai igénybevétel alkalmával gyakran használt „dopping”. Nos, úgy tűnik memóriajavító hatása nemcsak placebo mechanizmus.

A friss kutatások ugyanis rámutatnak arra, hogy a kávé komoly memóriadoppingnak is számít, a koffein bizonyítottan javítja az emlékezőtehetséget. Bár a memóriára gyakorolt jótékony hatása elsősorban rövidtávú, a pozitív hatás még 24 órával a kávéfogyasztás után is kimutatható. A koffein memóriajavító hatásának pontos mechanizmusa még nem ismert, mindenestre úgy tűnik, hogy egyre több érv szól a kávéfogyasztás mellett, mint ellen.

Persze a mennyiségi és minőségi szempontok, mint minden más élelmiszernél, itt sem elhanyagolhatóak, főleg amikor egészségünkre gyakorolt hatását komplex módon szeretnénk mérlegelni. 

Fotó:
pixabay.com

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!