Menü

Közös otthon, mint a kapcsolat szimbóluma

Az összeköltözés általában a kapcsolat újabb szintre helyezését jelenti, a közös otthon megteremtésének feltétele, hogy két különböző entitásból szülessen egy új minőség.

Szeretnénk, vágyódunk ezután, az új minőség után, de sokszor mégsem tudunk feladni semmit sem saját elképzeléseinkből. „Vagyis úgy akarunk változtatni, hogy nem akarunk változtatni.”

Ez a kérdés különösen élessé válik, ha két kiforrott egyéniség próbál teremteni egy közös otthont. Két háztartásból egyet csinálni korántsem olyan egyszerű, de az együttélés sem az. Fontos kialakítani egy olyan közös otthont, melyet mindkét fél sajátjának érez, hiszen ez egyben a kapcsolat kereteit is meghatározza majd, akár konkrétan is, de szimbolikusan mindenképpen. Árulkodik a pozíciókról, arról hogy melyik fél mennyire akar bevonódni, mennyire akar uralkodni, és mennyire tud egyéniségének megőrzése mellett változtatni is a párkapcsolat érdekében.

A praktikus szinteken, mint például a háztartási gépek terén talán nem olyan nehéz ésszerű kompromisszumokat hozni, de mi a helyzet azokkal a tárgyakkal, amelyekhez érzelem és komoly ragaszkodás fűződik? Utóbbi már jóval nehezebb, mivel ezekben az esetekben a lakberendezés már az értékrendszerekről is szól. Például hogy bizonyos emlékeknek van e helyük az új kapcsolatban, és egyúttal az új lakásban, és hogy hol húzódik a határ aközött, hogy tisztelem a másikat, és vele akarok egy új élet kereteit kialakítani, és aközött hogy feladom magam, és az egyéniségem.

A közös otthon berendezése során elinduló játszmák bizony nemcsak egy- egy konkrét berendezési tárgyról szólnak, hanem sokkal mélyebb viszonyokról, elvárásokról, szándékokról. Gyakran például akár hatalmi harcok színterévé (kinek az akarata érvényesül jobban) is válhat a közös otthon berendezése, ami jelzi, hogy a kapcsolatban a szeretet és a tisztelet szintje nagyon alacsony.

Persze nem feltétlenül van mindig nagy ízlésbeli különbség a párok között, és az is lehet, hogy az egyik fél ezen a területen háttérbe húzódik, és nem szól bele lakberendezési kérdésekbe. Ettől függetlenül ezek az esetek is árulkodnak azért a kapcsolat dinamikájáról.

Ahogyan egy párkapcsolat, úgy egy közös otthon megteremtése is holisztikus nézőpontot igényel. Hiába vagyunk nagyon érzékenyek a divatra, vagy hiába szeretnénk nagyon harmonikusan berendezni lakásunkat, ha nem lesz összhangban a tér mindkét fél személyiségével, akkor ténylegesen nem fogja betölteni a közös otthon funkcióját. Ezért lehet az, hogy az összeköltözés csak elvileg jelenti a kapcsolat újabb szintre emelését, elmélyülését. 

Fotó:
sxc.hu

Kutyát tartani? Miért ne?

Kutyát tartani felelősség - hangzik minden szülő szájából. Általában ezzel rekesztik be az "akarok kutyát - nem kaphatsz kutyát" vitákat. De legközelebb, ha a gyerek kutyát kér, mondjuk rá ezt: miért is ne?

Stressz-evés

Az evés az egyik legnépszerűbb unaloműző és stresszcsökkentő tevékenység, főként a fiatalabbak körében. Ám ez egyáltalán nem olyan jó, mint gondolnánk.

Egészséged megőrzése tanévkezdés után

Szeptember elsejével elindul egy új tanév. Mindegy, hogy iskolába jársz, esetleg egyetemre, vagy óvodáskorú kisgyereked van, a szeptember mindenképpen fontos pont lesz az életedben. Ami pedig biztos, hogy sosem lehetsz rá elég felkészült.

Tanévkezdés bentlakóként: mit vigyen a gyerek a kollégiumba?

Hiába a pontos és rendezett pakolás, néhány dolog bizony otthon felejtődhet.

Minden, ami műszempilla 2.rész

Nagyon sok mindenen múlik az, hogy a műszempilla olyan hatást keltsen, mintha az a sajátunk volna. Na de mire is kell pontosan figyelni, illetve mit is kell tudni a mű pillákról? Erről kérdeztem Miklán Lilla kozmetikust.