Menü

Közös otthon, mint a kapcsolat szimbóluma

Az összeköltözés általában a kapcsolat újabb szintre helyezését jelenti, a közös otthon megteremtésének feltétele, hogy két különböző entitásból szülessen egy új minőség.

Szeretnénk, vágyódunk ezután, az új minőség után, de sokszor mégsem tudunk feladni semmit sem saját elképzeléseinkből. „Vagyis úgy akarunk változtatni, hogy nem akarunk változtatni.”

Ez a kérdés különösen élessé válik, ha két kiforrott egyéniség próbál teremteni egy közös otthont. Két háztartásból egyet csinálni korántsem olyan egyszerű, de az együttélés sem az. Fontos kialakítani egy olyan közös otthont, melyet mindkét fél sajátjának érez, hiszen ez egyben a kapcsolat kereteit is meghatározza majd, akár konkrétan is, de szimbolikusan mindenképpen. Árulkodik a pozíciókról, arról hogy melyik fél mennyire akar bevonódni, mennyire akar uralkodni, és mennyire tud egyéniségének megőrzése mellett változtatni is a párkapcsolat érdekében.

A praktikus szinteken, mint például a háztartási gépek terén talán nem olyan nehéz ésszerű kompromisszumokat hozni, de mi a helyzet azokkal a tárgyakkal, amelyekhez érzelem és komoly ragaszkodás fűződik? Utóbbi már jóval nehezebb, mivel ezekben az esetekben a lakberendezés már az értékrendszerekről is szól. Például hogy bizonyos emlékeknek van e helyük az új kapcsolatban, és egyúttal az új lakásban, és hogy hol húzódik a határ aközött, hogy tisztelem a másikat, és vele akarok egy új élet kereteit kialakítani, és aközött hogy feladom magam, és az egyéniségem.

A közös otthon berendezése során elinduló játszmák bizony nemcsak egy- egy konkrét berendezési tárgyról szólnak, hanem sokkal mélyebb viszonyokról, elvárásokról, szándékokról. Gyakran például akár hatalmi harcok színterévé (kinek az akarata érvényesül jobban) is válhat a közös otthon berendezése, ami jelzi, hogy a kapcsolatban a szeretet és a tisztelet szintje nagyon alacsony.

Persze nem feltétlenül van mindig nagy ízlésbeli különbség a párok között, és az is lehet, hogy az egyik fél ezen a területen háttérbe húzódik, és nem szól bele lakberendezési kérdésekbe. Ettől függetlenül ezek az esetek is árulkodnak azért a kapcsolat dinamikájáról.

Ahogyan egy párkapcsolat, úgy egy közös otthon megteremtése is holisztikus nézőpontot igényel. Hiába vagyunk nagyon érzékenyek a divatra, vagy hiába szeretnénk nagyon harmonikusan berendezni lakásunkat, ha nem lesz összhangban a tér mindkét fél személyiségével, akkor ténylegesen nem fogja betölteni a közös otthon funkcióját. Ezért lehet az, hogy az összeköltözés csak elvileg jelenti a kapcsolat újabb szintre emelését, elmélyülését. 

Fotó:
sxc.hu

Néhány hiba, amit elkövetünk szépségápolásnál

Számtalan médiumban hallani-látni-olvasni arról, hogyan ápoljuk bőrünket, hajunkat, milyen kencéket, kozmetikumokat kenjünk magunkra, hogy sminkeljünk. De ritkán esik szó azokról a mindennapi szépségápolási szokásainkról, amelyek –valójában- káros hatással vannak ránk. Nézzünk néhány hibát, amit ilyenkor elkövethetünk.

Nyári túlélőcsomag, melyet érdemes mindig magunkkal vinni

A víz és a naptej, csak az alapkellék a táskába. Mit vigyünk még, ami akár életmentő is lehet?

Minden, ami a sírással kapcsolatos

Minden ember életében van olyan pillanat, amikor elérzékenyül és könnycseppek jelenek meg a szemében. A nevetés és a sírás szinte édes testvérek, és mind a kettő valamilyen hatással van az őket átélő személyre. Most vegyük sorra, hogy mit tesz velünk a sírás folyamata.

A zöld tea hatásai

A tea szerelmeseinek a zöld tea csak egy a sok közül, amelyet fogyaszthatnak többféleképpen. De, aki eddig nem fogyasztotta, annak is érdemes néha napján meginni egy csészével.

Spórolás, okosan és egészségesen!

Azt hisszük, hogy spórolni rengeteg megszorítással jár, hogy a garasoskodás valami rossz és rettenetes dolog, ami mindenképpen sok feladással jár. Nem mondom, hogy nincs ára, de sokkal kisebb, mint gondolnánk. A megtakarításunk, pedig kárpótol! A pénztárcánk és a testünk is hálás lesz!