Menü

Közös otthon, mint a kapcsolat szimbóluma

Az összeköltözés általában a kapcsolat újabb szintre helyezését jelenti, a közös otthon megteremtésének feltétele, hogy két különböző entitásból szülessen egy új minőség.

Szeretnénk, vágyódunk ezután, az új minőség után, de sokszor mégsem tudunk feladni semmit sem saját elképzeléseinkből. „Vagyis úgy akarunk változtatni, hogy nem akarunk változtatni.”

Ez a kérdés különösen élessé válik, ha két kiforrott egyéniség próbál teremteni egy közös otthont. Két háztartásból egyet csinálni korántsem olyan egyszerű, de az együttélés sem az. Fontos kialakítani egy olyan közös otthont, melyet mindkét fél sajátjának érez, hiszen ez egyben a kapcsolat kereteit is meghatározza majd, akár konkrétan is, de szimbolikusan mindenképpen. Árulkodik a pozíciókról, arról hogy melyik fél mennyire akar bevonódni, mennyire akar uralkodni, és mennyire tud egyéniségének megőrzése mellett változtatni is a párkapcsolat érdekében.

A praktikus szinteken, mint például a háztartási gépek terén talán nem olyan nehéz ésszerű kompromisszumokat hozni, de mi a helyzet azokkal a tárgyakkal, amelyekhez érzelem és komoly ragaszkodás fűződik? Utóbbi már jóval nehezebb, mivel ezekben az esetekben a lakberendezés már az értékrendszerekről is szól. Például hogy bizonyos emlékeknek van e helyük az új kapcsolatban, és egyúttal az új lakásban, és hogy hol húzódik a határ aközött, hogy tisztelem a másikat, és vele akarok egy új élet kereteit kialakítani, és aközött hogy feladom magam, és az egyéniségem.

A közös otthon berendezése során elinduló játszmák bizony nemcsak egy- egy konkrét berendezési tárgyról szólnak, hanem sokkal mélyebb viszonyokról, elvárásokról, szándékokról. Gyakran például akár hatalmi harcok színterévé (kinek az akarata érvényesül jobban) is válhat a közös otthon berendezése, ami jelzi, hogy a kapcsolatban a szeretet és a tisztelet szintje nagyon alacsony.

Persze nem feltétlenül van mindig nagy ízlésbeli különbség a párok között, és az is lehet, hogy az egyik fél ezen a területen háttérbe húzódik, és nem szól bele lakberendezési kérdésekbe. Ettől függetlenül ezek az esetek is árulkodnak azért a kapcsolat dinamikájáról.

Ahogyan egy párkapcsolat, úgy egy közös otthon megteremtése is holisztikus nézőpontot igényel. Hiába vagyunk nagyon érzékenyek a divatra, vagy hiába szeretnénk nagyon harmonikusan berendezni lakásunkat, ha nem lesz összhangban a tér mindkét fél személyiségével, akkor ténylegesen nem fogja betölteni a közös otthon funkcióját. Ezért lehet az, hogy az összeköltözés csak elvileg jelenti a kapcsolat újabb szintre emelését, elmélyülését. 

Fotó:
sxc.hu

Evészavar II.- Orthorexia

Vékony mesgye választja el a következetesen egészségesen étkezőt, a kényszeresen (betegesen ) csak egészséges(nek vélt) ételeket fogyasztótól. Mi az a pont, ahol már nem becsülnünk kell valakit a kitartása, következetessége miatt, hanem aggódnunk, hogy egészséges-étel függőségben (orthorexiában) szenved?

Milyen az Igazi Nő?

Nőnap alkalmából rengeteg kedves üzenet lepi el a közösségi oldalakat és médiát. Ezen a napon a nőket ünnepeljük. De mégis milyen az Igazi Nő? A végzet asszonya? Háziasszony? Édesanya? Szerető? Nézzük a receptet, amelyben ott a titkos összetevő is!

Könyvajánló: Hidasi Judit – Gondolatmappa

Egy könyv nőknek az csalódásról, az örömről, és a gyógyulásról.

Stresszmentesen! De hogyan?

Stresszmentesen. Könnyű mondani, ó ha ez ilyen egyszerű lenne! Szükség van apró megoldásokra, kis trükkökre, amelyek segítségével, - amennyire csak lehet - kiküszöbölhető az idegeskedések egy része. Mindet nem, de a szükségtelen stressz forrásokat kiiktathatjuk. Máris mondom hogyan.

Szemünk ellensége a digitális világ?

A fejlett világ társadalmaira egyre jellemzőbb, hogy egész napunkat a kütyüink társaságában töltjük, 8-10 óra számítógépes munkát követően otthon is a képernyő előtt ülünk.Az elterjedt rémhírekkel ellentétben a mai monitorok első generációs társaiknál sokkal biztonságosabbak, ez azonban még mindig komoly megterhelést jelent a szem számára.