Menü

Közös otthon, mint a kapcsolat szimbóluma

Az összeköltözés általában a kapcsolat újabb szintre helyezését jelenti, a közös otthon megteremtésének feltétele, hogy két különböző entitásból szülessen egy új minőség.

Szeretnénk, vágyódunk ezután, az új minőség után, de sokszor mégsem tudunk feladni semmit sem saját elképzeléseinkből. „Vagyis úgy akarunk változtatni, hogy nem akarunk változtatni.”

Ez a kérdés különösen élessé válik, ha két kiforrott egyéniség próbál teremteni egy közös otthont. Két háztartásból egyet csinálni korántsem olyan egyszerű, de az együttélés sem az. Fontos kialakítani egy olyan közös otthont, melyet mindkét fél sajátjának érez, hiszen ez egyben a kapcsolat kereteit is meghatározza majd, akár konkrétan is, de szimbolikusan mindenképpen. Árulkodik a pozíciókról, arról hogy melyik fél mennyire akar bevonódni, mennyire akar uralkodni, és mennyire tud egyéniségének megőrzése mellett változtatni is a párkapcsolat érdekében.

A praktikus szinteken, mint például a háztartási gépek terén talán nem olyan nehéz ésszerű kompromisszumokat hozni, de mi a helyzet azokkal a tárgyakkal, amelyekhez érzelem és komoly ragaszkodás fűződik? Utóbbi már jóval nehezebb, mivel ezekben az esetekben a lakberendezés már az értékrendszerekről is szól. Például hogy bizonyos emlékeknek van e helyük az új kapcsolatban, és egyúttal az új lakásban, és hogy hol húzódik a határ aközött, hogy tisztelem a másikat, és vele akarok egy új élet kereteit kialakítani, és aközött hogy feladom magam, és az egyéniségem.

A közös otthon berendezése során elinduló játszmák bizony nemcsak egy- egy konkrét berendezési tárgyról szólnak, hanem sokkal mélyebb viszonyokról, elvárásokról, szándékokról. Gyakran például akár hatalmi harcok színterévé (kinek az akarata érvényesül jobban) is válhat a közös otthon berendezése, ami jelzi, hogy a kapcsolatban a szeretet és a tisztelet szintje nagyon alacsony.

Persze nem feltétlenül van mindig nagy ízlésbeli különbség a párok között, és az is lehet, hogy az egyik fél ezen a területen háttérbe húzódik, és nem szól bele lakberendezési kérdésekbe. Ettől függetlenül ezek az esetek is árulkodnak azért a kapcsolat dinamikájáról.

Ahogyan egy párkapcsolat, úgy egy közös otthon megteremtése is holisztikus nézőpontot igényel. Hiába vagyunk nagyon érzékenyek a divatra, vagy hiába szeretnénk nagyon harmonikusan berendezni lakásunkat, ha nem lesz összhangban a tér mindkét fél személyiségével, akkor ténylegesen nem fogja betölteni a közös otthon funkcióját. Ezért lehet az, hogy az összeköltözés csak elvileg jelenti a kapcsolat újabb szintre emelését, elmélyülését. 

Fotó:
sxc.hu

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.