Menü

Közös otthon, mint a kapcsolat szimbóluma

Az összeköltözés általában a kapcsolat újabb szintre helyezését jelenti, a közös otthon megteremtésének feltétele, hogy két különböző entitásból szülessen egy új minőség.

Szeretnénk, vágyódunk ezután, az új minőség után, de sokszor mégsem tudunk feladni semmit sem saját elképzeléseinkből. „Vagyis úgy akarunk változtatni, hogy nem akarunk változtatni.”

Ez a kérdés különösen élessé válik, ha két kiforrott egyéniség próbál teremteni egy közös otthont. Két háztartásból egyet csinálni korántsem olyan egyszerű, de az együttélés sem az. Fontos kialakítani egy olyan közös otthont, melyet mindkét fél sajátjának érez, hiszen ez egyben a kapcsolat kereteit is meghatározza majd, akár konkrétan is, de szimbolikusan mindenképpen. Árulkodik a pozíciókról, arról hogy melyik fél mennyire akar bevonódni, mennyire akar uralkodni, és mennyire tud egyéniségének megőrzése mellett változtatni is a párkapcsolat érdekében.

A praktikus szinteken, mint például a háztartási gépek terén talán nem olyan nehéz ésszerű kompromisszumokat hozni, de mi a helyzet azokkal a tárgyakkal, amelyekhez érzelem és komoly ragaszkodás fűződik? Utóbbi már jóval nehezebb, mivel ezekben az esetekben a lakberendezés már az értékrendszerekről is szól. Például hogy bizonyos emlékeknek van e helyük az új kapcsolatban, és egyúttal az új lakásban, és hogy hol húzódik a határ aközött, hogy tisztelem a másikat, és vele akarok egy új élet kereteit kialakítani, és aközött hogy feladom magam, és az egyéniségem.

A közös otthon berendezése során elinduló játszmák bizony nemcsak egy- egy konkrét berendezési tárgyról szólnak, hanem sokkal mélyebb viszonyokról, elvárásokról, szándékokról. Gyakran például akár hatalmi harcok színterévé (kinek az akarata érvényesül jobban) is válhat a közös otthon berendezése, ami jelzi, hogy a kapcsolatban a szeretet és a tisztelet szintje nagyon alacsony.

Persze nem feltétlenül van mindig nagy ízlésbeli különbség a párok között, és az is lehet, hogy az egyik fél ezen a területen háttérbe húzódik, és nem szól bele lakberendezési kérdésekbe. Ettől függetlenül ezek az esetek is árulkodnak azért a kapcsolat dinamikájáról.

Ahogyan egy párkapcsolat, úgy egy közös otthon megteremtése is holisztikus nézőpontot igényel. Hiába vagyunk nagyon érzékenyek a divatra, vagy hiába szeretnénk nagyon harmonikusan berendezni lakásunkat, ha nem lesz összhangban a tér mindkét fél személyiségével, akkor ténylegesen nem fogja betölteni a közös otthon funkcióját. Ezért lehet az, hogy az összeköltözés csak elvileg jelenti a kapcsolat újabb szintre emelését, elmélyülését. 

Fotó:
sxc.hu

Terjed az izomdiszmorfia

Sajnos az étkezési zavarok jelentkezhetnek már a gyermekkorban is. Sokáig csak az anorexiáról, bulimiáról olvashattunk, hallhattunk. Viszont egy kevésbé ismert betegség is létezik, ami az izomdiszmorfia.

Hátráltató szokásaink bűvkörében

Bizonyára tudjuk magunkról, ha rossz szokások rabjai vagyunk. Ezek nemcsak látványosak és sokszor taszítóak, de az egészségünkre is károsak lehetnek. Továbbá azzal is tisztában lehetünk, hogy jobb lenne ezektől megszabadulni, de eddig nem éreztünk magunkban kellő erőt hozzá.

A szívből jövő hála dupla öröm

Számos kutatás bizonyította, hogy a hála gyakorlása az egyik leghatékonyabb dolog az érzelmi és a pszichológiai jólét tekintetére nézve. Egy 75 évig tartó megfigyelésben kimutatták, hogy a hála a legerősebb indikátora a boldog életnek. Hasznos lenne ezt az érzést többet gyakorolni a mindennapokban is nem csak egy röpke pillanatig az ünnepek ideje alatt.

Segítség! Nincs időm magamra!

Nem ismeretlen a jelenség, hogy nincs időnk magunkra, mert mindig van mit csinálni, a tennivalók listáján mi magunk vagyunk az utolsó pont, és a nap végén mindig a „Majd holnap” kategóriába soroljuk magunkat. S ez így megy éveken keresztül. Mégis mit tehetünk ennek megváltoztatására?

Mindent a pszichikai éhségről

Sokan észre sem veszik, de a szó szoros értelmében habzsolják az életet. Majd jön az önsanyargatás, lelkiismeret-furdalás és ez egy spirálon keresztül újra és újra visszatérő jelenséggé válik. Hogy mi áll ennek az ördögi körnek a hátterében? Erre a következőkben fény derül.