Menü

Kevesebb üdítőt iszunk

Az elmúlt évben kevesebb üdítő és gyümölcslevet fogyasztottunk, mint egy esztendővel korábban – derült ki a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség közléséből.

A nem alkoholos italok, a különböző szénsavas üdítők, gyümölcslevek, szörpök, ízesített ásványvizek, energiaitalok, sportitalok forgalma évről évre csökken. Sokan ezt a folyamatot annak tudják be, hogy az egészséges táplálkozás egyre népszerűbb, és a felsorolt termékek közül sokat, például a szénsavas üdítőket a legtöbben felelőssé teszik az elhízásért. Mások úgy fogalmaznak, hogy ezek az élelmiszerek csak kis részben okolhatók a problémáért.

Így, vagy úgy, az emberek egyre kevesebb üdítőt és gyümölcslevet isznak. Tavaly 2012-höz képest csaknem 70 millió literrel kevesebb fogyott az említett italokból. A legnagyobb csökkenés a szénsavas üdítőknél van, ezek fogyasztása tíz év alatt harmadával esett vissza. A gyümölcslevek eladásának csökkenése 2012 és 2013 összevetésében minimális, mindössze egy százalék, de a hat évvel ezelőtti csúcshoz képest jelentős a visszalépés itt is.

A szövetség kiemeli: a forgalom visszaesése további munkahelymegszűnésekhez vezethet, és a probléma nemcsak a gyártókat, hanem a beszállítókat és a kereskedelmet is érinti.

Fotó:
pixabay.com

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Stevia a diétázók kedvenc édesítőszere

A stevia egy nullkalóriás, természetes élelmiszer, ami hazánkban is nagyon elterjedt. A fogyókúra idejében hatalmas megerőltetést okozna, ha ki kellene teljesen iktatni az édes ízt. A következőkben be szeretném mutatni ezt a sokunk által kedvelt különleges növényt.

Érdekességek a grapefruitról

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuk miatt sokkal hatásosabbak a vitamintabletták fogyasztásánál. Közkedvelt gyümölcs, sokak barátja fogyókúra idején. Viszont biztos vagyok benne, hogy a következőkben olyan információkat is olvashattok róla, amelyek újak lehetnek számotokra.