Menü

A kutya helye a világunkban

Egyre több családban tapasztalható, hogy a kutya olyan szerepet tölt be, mint egy gyerek. Nem véletlen, hiszen a legújabb kutatások szerint a kutyák rendkívül érzékenyek a szociális viszonyokra, így könnyedén „gyerekpótló” szerepbe kerülhetnek a mai társadalomban.

Egyáltalán nem ritka jelenség ma már, hogy egy párnak nincsen gyereke, de kutyájukhoz való kötődésük, viselkedésük a gyerek- szülő viszonyt testesíti meg. Bár sokszor vita tárgya, hogy hol a helye egy kutyának a családban, egy biztos az etológia tudománya szerint a kutyákat is teljes joggal minősíthetjük szociális lénynek. Ennek szemléletes példája, hogy a kutyák akárcsak a gyerekek is állandóan feszegetik a határokat, próbálgatják, hogy meddig mehetnek el.

Az egész állatvilágban kulcsszerepe van a rangsornak, ahogyan az emberi társadalomban is. Csak hogy az embereknél a rangsoron kívül, komplex szabályrendszerek is meghatározzák a viselkedést. Az állatok közül egyedül a kutya képes csak fajtatársának tekinteni az embert, és képes a szabálykövetésre is.

Akárcsak a gyerekek nevelésénél, a kutyáknál is egyértelműen és következetesen ki kell jelölni a határokat, illetve kereteket. A kutyák ugyan nagyon érzékenyek az érzelmi viszonyokra, vagyis észlelik az érzelmi változásokat, de nem feltétlenül értik meg, hogy viselkedésükkel ez hogyan függ össze. Vagyis amikor neveljük, egyértelmű jelzésekkel kell irányítani, különben kezelhetetlenné válik.

A szakemberek szerint azzal tesztelhetjük egyszerűen a kutyánkkal való viszonyt, hogy ki tudjuk e venni edényéből a csontot. Fontos hogy mindig el kell tudni venni, mert ez jelzi, hogy a kutya a rangsorban hol helyezi el magát. Ez nem öncélú dominanciaharc, a kutyának épp úgy fontos, mivel csak így tud kiigazodni a bonyolult érzelmi viszonyok között, és ez által „biztonságosan kötődni” gazdájához, valamint beilleszkedni a családi életébe.

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.