Menü

Hogyan enyhíthetjük a kellemetlen hasi panaszokat?

Manapság egyre több reklámban kínálnak nekünk mindenféle készítményt és gyógyszert a különböző gyomorbántalmakra. Nem véletlenül olyan gyakori „szereplője” ezeknek a reklámoknak a haspuffadás, hiszen egyre többen szenvednek a hasi diszkomfort különböző tüneteitől.

A hasi panaszok enyhítésére persze sokféle gyógyszer, illetve gyógyhatású készítmény érhető el a piacon, mégis érdemes először kevésbé drasztikus módszerekkel próbálkoznunk, és több figyelmet szentelni a megelőzésnek. A gyomorpanaszok, haspuffadás hátterében ugyanis a legtöbb esetben életmódbeli tényezők állnak, így sokszor életmódbeli változtatásokkal is befolyással lehetünk a kellemetlen tünetekre.

Az egyik legfontosabb az testsúlycsökkentése, a hasi zsírszövet mennyiségének csökkenése megkönnyíti a bélműködést, melynek hatására a puffadásos tünetek is enyhülnek. A hasüregi nyomás csökkenésének egyébként a reflux betegség megszüntetésében is szerepe lehet. A szakemberek azt javasolják, hogy a napi kalóriabevitel ne haladja meg az 1200 kcal-t, és lehetőleg naponta többször, kisebb mennyiségű ételt együnk. Sokat tehetünk emésztőrendszerünk egészségének megőrzéséért azzal is, ha az étkezések alkalmával fogyasztunk nyers zöldségeket illetve gyümölcsöket is. A fokozott folyadékbevitel is segíthet megelőzni a gyomorbántalmakat, de a szénsavas üdítők illetve ásványvizek fogyasztása tovább fokozhatja a hasi diszkomfort tüneteit.

A hasi panaszok gyógyszeres kezelésére is van lehetőség. A gyomorégés ellen és a puffadás enyhítésére is kaphatóak recept nélküli gyógykészítmények. A gyomorégés ellen olyan gyógyszert érdemes bevetni, amelyik közvetlenül a gyomornyálkahártya savat termelő sejtjeiben gátolja a gyomorsav képződését. Az emésztőenzimeket tartalmazó készítményekkel pedig a haspuffadás tüneteit enyhíthetjük, szükség esetén pedig görcsoldót és fájdalomcsillapítót is alkalmazhatunk. Utóbbiakkal azonban bánjunk óvatosan, mivel fokozott, rendszeres szedésük tovább fokozhatja a gyomorbántalmainkat.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.