Menü

Tányérunkba a folyékony aranyat!

Sokat tehetünk egészségünkért, ha salátáinkat nem holmi adalékanyagokkal megspékelt, bolti öntetekkel, hanem ízletes olívaolajjal locsoljuk meg. Használjuk minél többször az olívaolajat, nyersen és főzéskor is, egészségünk nagyon hálás lesz érte.

Az emberiség évezredek óta ismeri, fogyasztja és termeszti az olívabogyót és az abból kipréselt olajat. Bizonyos régészeti leletek szerint már ie. 8000-ben gyűjtögették az ősemberek az olívabogyót, sőt ie. 4000-től bizonyítottan termesztették is. Nem véletlenül – Homérosz egyenesen folyékony aranynak nevezte. Már az ókorban komolyan kereskedtek vele, így az olajfa egyet jelentett a biztos megélhetéssel, ráadásul az egészséggel is. Ugyanis már az ősi időkben felismerték gyógyhatásait, s amellett, hogy rendszeresen ettek a bogyóból, s kipréselték az olaját, amivel gyógyítottak is, világításra is használták, szappant is készítettek belőle, bőrápolásra is használták, sőt bizonyos vallási rituálék elengedhetetlen kelléke is volt.

Aki járt már a görög Korfun, az bizonyosan hallotta már azt az adatot, hogy az ott élők havi 1.5 liternyi olívaolajat fogyasztanak. Az itt élő mintegy 3 millió! olajfa erre lehetőséget is biztosít, azonban a korfuiak és valójában a mediterrán országok lakóinak többsége az olívaolajnak köszönhetően jóval egészségesebbek, mint Európa más népei.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása ugyanis csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, erősen antioxidáns, gyulladás csökkentő, csökkenti a magas vérnyomást, kitágítja az ereket és serkenti a vérkeringést, megakadályozza a vérrögök kialakulását. Hogy a jó tulajdonságait fokozzuk még, reumásoknak is kifejezetten ajánlott, mert enyhíti a fájdalmakat, erősíti az izomsejteket, s mindenféle gyomorbántalom ellen érdemes bevetni. Napi egy evőkanál olívaolaj csökkenti a gyomorsavat, elmulasztja a gyomorrontást, megszünteti a székrekedést, a puffadást. Kiváló bőrápoló, erős hidratáló, gátolja a hajhullást, a korpásodást.

Az olívaolajban igen magas az E-, A- és D-vitamin tartalom, amelyek az előbb felsorolt jótékony hatásait erősítik.

Fontos, hogy mindig extra szűz változatot válasszunk, hiszen ez garantálja számunkra, hogy tiszta, vegyszer- és adalékanyag mentes, frissen préselt olajat vásárolunk, amelyben mindenféle értékes hatóanyag megtalálható.

Fotó:
pixabay.com

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

A túlzásba vitt fehérjefogyasztás következményei

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. De ezek a feltételezések tényleg igazak, vagy csak mendemondák

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy nem megfelelő működésének terápiája a gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehetünk érte egy kellően összeállított étrenddel is.

Húsvét vegetáriánus szemmel

A húsvéti időszak joggal a tavasz egyik tetőpontja. A ragyogó időt az ünnepi hangulat és egy kis munkaszünet is megkoronázza, a vallási háttér mellett. A hagyományok széles tárházát vonultathatjuk fel, ami az ünnepi menüben is megmutatkozik. De nem megy ez ilyen könnyen, ha vegetáriánus vagy.

Tipikus hibák, amelyekre nem figyelsz oda diéta során

Nem megy úgy, ahogy eltervezted? A fogyás akkor sem könnyű, ha „mindent” jól csinálunk, de sajna, akaratunkon kívül is, elkövethetünk hibákat, melyek még inkább megnehezítik a súlyvesztést. Most megtudhatod, mik a leggyakoribb fogyókúra hibák, és hogyan lehet ezeket tudatosan elkerülni.