Menü

Napi öt adag gyümölcs és zöldség sem elég

Újabb és újabb kutatások veszik nagyító alá az ember gyümölcs és zöldségfogyasztását. Nem újdonság: rendkívül pozitív a hatása. Ami viszont igen: még mindig nagyon kevesen eszünk elegendő mennyiségűt belőle, belőlük.

Évek óta elfogadott ajánlás a napi öt adag gyümölcs/zöldség (együttesen) elfogyasztása. Ez körülbelül 400 grammnak felel meg, és alaposabban belegondolva nem sok ember eszik meg ennyi zöldet minden nap. Ráadásul a legújabb kutatások bebizonyították, hogy nem kell megállni ennél az öt adagnál, hanem el lehet menni nyugodtan hét, vagy tíz adagig is, sőt ez volna az igazán kívánatos. Na, viszont ettől ma a legtöbben igencsak távol állunk.

Hogy miért erőltetik a zöldség és gyümölcsfogyasztást annyira? A mostani kutatások szerint segítségével egész egyszerűen jelentősen csökkenthető a halálozási kockázat nagysága. Persze csak akkor, ha megvan az előírt nap mennyiség, a vizsgálat szerint legalább hét adag. Ezzel már jó eséllyel vehetjük fel az előzetes harcot a szív és érrendszeri megbetegedések, a stroke, a cukorbetegség, az elhízás ellen.

Érdekesség, hogy a zöldséget jóval, pontosabban négyszer hatékonyabbnak találják, mint a gyümölcsöt. Ami a gyümölcslevet illeti, kijózanítóak az eredmények, az említett kutatások szerint egyáltalán nem csökkenti a halálozási kockázatot.

Fotó:
pixabay.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani