Menü

Milyen a jó szemcsepp?

Míg korábban főként az idősebbeknél jelentkezett a szemszárasság, addig manapság, többek között a fokozott monitor használat miatt a fiatalok körében is gyakori panasz.

A könny élettani szerepe nagyon fontos és összetett, feladata főként az, hogy a szemfelszínt folyamatosan nedvesen tartsa, és a szemrésbe kerülő idegen anyagok eltávolítsa.

A szemszárasság leggyakoribb tünete a szúró, égető érzés, de okozhat fényérzékenységet is. Ha a könnytermelés mennyisége vagy minősége nem megfelelő, akkor a szemfelszín sejtjei kiszáradnak és elhalnak, ez okozza a kellemetlen panaszokat, és a szem kipirosodását.

Legfőképpen a szem pihentetését javasolják ilyenkor a szakemberek, de bizonyos készítményekkel a szemszárasság kezelhető, a panaszok megszüntethetőek. Nem mindegy azonban, hogy milyen szemcseppet választunk a száraz szem tüneteinek enyhítésére.

Előnyös az a szemcsepp, aminek fő összetevője a hialuronát, amely egyébként a szem és a könny nélkülözhetetlen alkotóeleme. Kimagasló vízmegkötő tulajdonsága révén tartós védőréteget képez a szem felszínén, és megóvja a szemet a kiszáradástól.

Fontos, hogy olyan szemcseppet használjunk, amely nem tartalmaz tartósítószert, megfelelően képes hidratálni a szemet, vagyis védi, síkosítja a szemfelszínt és hatékonyan csökkenti a könny párolgását. Az is előnyös lehet, ha a szemcsepp tartalmaz cinket, mivel így gyulladáscsökkentő hatással is bír, mely szintén enyhíti a szemszárasság tüneteit.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.