Menü

Gyógyító pitypang

Sokan csak gazként, egyszerű növényként tekintenek rá, pedig a gyermekláncfű nemcsak egyszerű sárga virág, igazi gyógynövény, amely kiváló méregtelenítő, az epe, a vese és a máj jó barátja. Fogyasszuk bátran, akár nyersen, salátába is!

A kutyatej, vagy más néven a pitypang minden része egészséges és bátran fogyasztható. Ez az évelő növényke rendkívül vitamin dús, A, C, D és B-vitaminokban gazdag, ezen kívül pedig sok-sok ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz. Jelentős a kálium és bór tartalma, de vasat, cinket, magnéziumot, mangánt, szilíciumot is találunk benne.

Gyerekkorában sokan megkóstolják és akkor szembesülnek vele, hogy a szárából kicseppenő fehér, tejes folyadék bizony igen keserű. Ennek a keserűanyagnak köszönhetően képes hatni a máj, a vese és az epe működésére is.

A pitypangot nagyanyáink láz, hasmenés esetén is bevetettek, de mindenféle emésztőszervi probléma esetén érdemes a teáját kúraszerűen fogyasztani 3-6 héten keresztül. Ezalatt az idő alatt a növény elvégzi legfontosabb feladatát, a méregtelenítést. Kiüríti a szervezetből a salakanyagokat, az epehomokot, sarat is kihajtja, ugyanakkor tisztítja a vért, és erősen vízhajtó is. A máj különböző megbetegedéseikor az egyik leghatásosabb gyógynövény, májzsugor, vagy sárgaság esetén, sőt Hepatitis C és B ellen is érdemes használni, utóbbiak esetében más gyógynövényekkel kombinálva.

A szakértők a kutyatejjel kapcsolatban mindig kiemelik, hogy a gyökerét, a virágát, a szárát és a levelét is felhasználhatjuk. A gyökeréből főzött tea az ízületi bántalmakat enyhíti, de a virágából készíthetünk tinktúrát, mézes szörpöt, pálinkát, a leveleit pedig alaposan megmosva, akár nyersen, salátába, zöldturmixba is belekeverhetjük.

És ha mindezek még nem győzték meg a kedves olvasót, akkor szedjenek belőle jó sokat, és fonjanak csodás sárga hajkoronát gyermeküknek, aki biztosan értékelni fogja a pitypangot.

Fotó:
pixabay.com

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?