Menü

Sonkát, csokit, tojást ellenőriznek

Ahogyan ebben az időszakban megszokott, a fokozott ellenőrzést tart a húsvéti ünnepek előtt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Minden évben bebizonyosodik, van miért.

Az ellenőrzés számos dologra kiterjed. A felügyelők többek között azt vizsgálják, hogy az ünnepi akciós csomagokban meghirdetett termékek valóban azt, és annyiért tartalmazzák, amennyiért az a hirdetésben szerepel.

A fogyasztók megtévesztésére, megkárosítására alkalmas kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése arra is kiterjed, hogy a hatóság ellenőrzi, a pénztárnál helyesen számítják-e fel az árat. Úgy értékesítik a terméket, ahogyan az a címkén, vagy a polcon szerepel.

A fogyasztók megtévesztése gyakori, különböző szabálytalanságokkal minden évben találkoznak az NFH munkatársai. Többször fordult elő például az, hogy az akciós, kedvezményes csomagban hirdetett termékek egyenként megvásárolva olcsóbbak voltak.

A lejárt minőségű áruk szintén a hatóság célpontjában szerepelnek, ahogyan az is, hogy az adott termék megfeleljen minden előírásnak. Például az étcsokoládénak minimum 35 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj, és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A tejcsokoládénál legalább 25 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia az adott terméknek. Ami a sonkákat illeti, szintén több szabálynak kell megfelelni. Ha nem sertésről van szó, meg kell határozni az állatot és a testtájt is, valamint utalni kell az elkészítés és a hőkezelés módjára is. Nyers sonka esetében fel kell tüntetni azt, hogy a termék nyersen, főzve, vagy sütve fogyasztható.

A tojásoknál két éve lépett életbe az a rendelet, miszerint a darabár mellett a kilónkénti árat is fel kell tüntetni.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?