Menü

Duzzadt nyirokcsomók

Kevesen tudják csak, hogy a nyirokcsomók milyen szerepet töltenek be szervezetünk működésében,  pedig a védekező mechanizmusok alapvető elemei. Fertőzések esetén megduzzadnak, kitapinthatóvá válnak, mely egy természetes, az immunrendszer aktivitását jelző folyamat.

A duzzadt nyirokcsomók mindig valamilyen fertőzésre utalnak, mely hátterében lehet lokális vagy generalizált gyulladás, illetve például a nyaki nyirokcsomók maguk is begyulladhatnak gyakori fertőzés esetén. Mindenesetre mindig tisztázni kell a duzzadt nyirokcsomók okát.

Ha a vérkép normális, a csomó a nyakon helyezkedik el, legfeljebb 1 cm, tapintása pedig puha és elmozdítható, és a fájdalom csak akut fertőzés esetén jelentkezik, egyébként a duzzadt csomó fájdalommentes, akkor valószínűsíthető, hogy ártalmatlan duzzanatról van szó. Komolyabb problémára utalhat, ha a nyakon kívül bukkanunk durva, kemény csomóra. Rákos betegeknél a nyirokcsomó-duzzanat szintén súlyosabb problémára utal, illetve akkor is ha a duzzanat hat hét után is kitapintható.

Az orvosok egyébként előszeretettel alkalmaznak műtéti megoldást a duzzadt nyirokcsomók eltávolítására, pedig egyéb terápiák is célravezetőek lehetnek. A mandula például egy olyan nyirokszerv, mely erős terhelésnek van kitéve, a gyakori fertőzések hatására pedig érzékennyé, duzzadttá válhat, ezekben az esetekben is rendszeresen műtéti eltávolításra kerül sor. Pedig különböző nyirokrendszert tehermenetesítő terápiákkal, például tehéntejtől való tartózkodás, nyak simító masszírozás, is javíthatunk nyirokrendszerünk állapotán. 

Összességében tehát a nyirokcsomók testünk védelmi rendszerének fontos részei, egészségi állapotunk jelzőrendszerei. A duzzadt nyirokcsomók mindig valamilyen fertőzésre utalnak, hátterükben komolyabb és ártalmatlan okok is állhatnak, ezért mindig ki kell vizsgálni a tüneteket.

Fotó:
pixabay.com

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Az ételfüggőség kialakulásának rejtett okai

Ételfüggőség kínoz? Szinte nincs olyan nap, hogy ne kívánj meg egy kis csokit, egy kis sós rágcsálnivalót? Lehet, hogy teljesen mást kíván a szervezeted!

Szervezetünk összetartó ereje a kollagén

A kollagén szervezetünk legfontosabb fehérjéje. Egy rostos kötőszövet, amely megtalálható a csontjainkban, izmainkban, bőrünkben, szemünkben, hajunkban és még a körmünkben is

A délutáni alvás hatásai

A biológiai óránknak köszönhetően délután három és öt óra között napközbeni álmosságot, fáradtságot érzünk. Az igazság azonban az, hogy minél fáradtabb akkor, amikor végül este lefekszik, annál mélyebben fog tudni aludni.

Aranyszabályok vesénk védelméhez

A vesebetegségek az életminőséget nagyban befolyásoló „csöndes gyilkosok”. Mégis számos dolgot tehetünk, hogy a vesebetegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük!