Menü

Március- április a megújuló élet, az újjászületés hónapjai

  • Dátum: 2014.04.16., 10:49

A tél után létfontosságú testünk feltöltése. Megnő az étvágy, az ember ösztönösen fordul a könnyebb, savanykásabb, zöld ételek felé, többet tartózkodik a friss levegőn. A máj-epe területe működik a legintenzívebben. Ezeken túl a következőket kell még megerősíteni: csont, haj, köröm, bőr, immunrendszer.

Az utóbbi időben egyre többet beszélnek a tisztítókúrákról, böjtökről. Aki nem tudja rászánni magát, ne is tegye, csak kárt okoz vele. A böjt valójában lemondás valamiről: kevesebb kóla, beszéd, facebook, éjszakázás, stb, kinek mi. Ráadásul 50-60 évvel ezelőtt, a böjti időben az emberek tervezeték a tavaszi, nyári munkát, kimerítő fizikai tevékenység (vetés) a böjti időszak után kezdődött. Akkor is sokat dolgoztak az emberek. De kevesebb volt a napi kihívás az idegrendszer számára: nem volt annyi számítógépezés, mobil, információdömping, azonnali döntéshelyzet. Hétvégeken illetve télen többet pihentek, másképp gondolkodtak, lassabb volt az életvitel.

Ha már éjjel sem tud regenerálódni a szervezet, akkor fáradtság, koncentrációhiány, motiválatlanság, vagy éppen túlpörgés, agresszió, feszültség, „ingeréhség” (mobil, számítógép, hangos dübörgő zene) a későbbiekben gyakori heteken át tartó felébredések, fejfájás, torokszárazság, stb., ezek huzamos energiahiányt jeleznek.

Akkor ma mi a teendő? Hisz most alapozzuk meg egészségi szempontból az évet.

          1. Nem enni és nem inni- gyomor- és bélfekélyhez, epe- és májproblémákhoz vezető legrövidebb út.

          2. Enni kell, de ilyenkor mi a jó? Magas tápértékű, koncentrált táplálék, amit könnyű emészteni. Legyen benne minden. Hát ilyen étel kevés van, illetve nincs. Vészhelyzet esetére diákcsemege (mazsola, egyéb aszalt gyümölcsök és olajos magok keveréke). Szendvics (minden legyen benne), gyümölcs, keksz (kevésbé cukros).

Egészségünk megőrzéséhez, testünk karbantartásához két fontos dolog kell: a táplálkozás (60%), és a mozgás (40%).

Nézzük, mit meríthetünk a megújuláshoz.

Esetleges nátha, hurut, megfázás esetén egy ideig tejterméktilalom, sok vitamin, meleg lábfürdő, inhalálás, pihenés.

Tavasszal ösztönösen is a „zöldeket” keressük: retekfélék, (ezek orvosságként hatnak a májra, de fogyasztási szabálya: „reggel vétek, délben étek, este orvosság”), hagyma, újhagyma, sóska, spenót, sárgarépa, cékla, zeller, csalán, csírák. Fehérjék közül tojás (lágy/főtt), házisonka, hal, túró, friss vaj, savanyított tejtermékek, halak, húsfélék építik a csontokat, izmokat. Gyümölcsnek téli alma, téli körte (ha már nem gusztusos állagú, akkor reszelve), kivi (C vitaminbomba), narancs, érett banán, esetleg ananász. Energiát adnak a szénhidrátok: rozskenyér, zabkása, rizs, teljesőrlésű kenyerek (aki nem szereti lehet fehér búzakenyér, de pirítva emészthetőbb). Zsiradékok közül a dió, tökmag, mák, szezámmag, vaj, olivaolaj, mákolaj, lenolaj. Jó a házizsír is (különösen a nőknek havonta legalább egyszer az egészséges hormonműködéshez javasolt, de hagymával együtt).

Mindennapi italunk legyen a tiszta víz, csipketea, gyógyteák (gyermekláncfű, csalán, citromfű), gyümölcslevek.

Sokat legyünk a friss levegőn, napon (D vitamin), sétáljunk, kiránduljunk, takarítsunk, lomtalanítsunk, kertészkedjünk.

Igazi tavaszi megújulást kívánok mindenkinek! 

Forrás:
B.né Simon Ágnes

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.