Menü

Védjük meg a védőzónákat!

Immunrendszerünk fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ahogyan azt sem, hogyan árthatunk neki/magunknak néhány elterjedt téveszmével.

Szervezetünk fő védvonala az immunrendszer, amelynek állapota (ereje) jobbára rajtunk múlik. Ugyanúgy, ahogyan a másik két fontos védőzóna, a bőré és a bélflóráé is.

Amennyiben valamelyik ezek közül nem működik megfelelően, szervezetünk védtelenebb a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Sajnos gyakran magunk tesszük gyengébbé védvonalainkat, a legtöbbször tudattalanul, jóhiszeműen cselekedve.

Szervezetünk működésének az indokolatlan antibiotikum-használattal tudunk például ártani, ha nem orvosi utasításra, feleslegesen és/vagy hosszú ideig szedjük ezeket a gyógyszereket. Az antibiotikumok ugyanis nemcsak a betegségekért felelős, hanem a „jó” baktériumokat is pusztítják, és utóbbiak pótlása nehezebb és bonyolultabb, mint gondolnánk. Súlyosabb esetben nem oldható például meg probiotikum szedésével.

Szintén védőrendszerünket károsíthatjuk a túlzott tisztasággal. A mosakodás, tisztálkodás nem feltétlenül kell, hogy fertőtlenítést jelentsen, hiszen bőrünk így kevésbé lesz képes ellátni legfőbb funkcióját. A szakemberek az antibakteriális kézmosók rendszeres használatát feleslegesnek, sőt, károsnak tartják. A kézmosás persze nagyon fontos, de elég a normál szappan hozzá.

A padlófertőtlenítés sem kell, hogy kötelezővé váljon, a fürdőszobában, wc-ben viszont indokolt a fertőtlenítő használata.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.