Menü

A gyorskaják függővé tesznek, de harcolunk

Az egészséges táplálkozás követőit, illetve rengeteg mindenki mást is régóta foglalkoztat a kérdés, vajon miért olyan népszerűek a gyorséttermi ételek?

Nyilvánvaló, hogy erre az az egyik válasz, hogy az ok az életvitelben, a divatban, a szokásokban keresendő, és ez valószínűleg igaz is, ugyanakkor ebben más dolgok is szerepet játszhatnak.

Egyes kutatók azt vizsgálták, hogyan érik el a gyorséttermi láncok azt, hogy termékeik „ellenállhatatlanok” legyenek a fogyasztók számára. A vizsgálatokat vezetők arra az eredményre jutottak, hogy bizonyos termékek nemcsak lelki vágyódást, hanem fizikai függőséget is képesek okozni. A népszerű gyorséttermek bravúrosan használják a cukor, a só és a zsír hármasát. Ez a három fő összetevő, amennyiben jól lövik be arányaikat, olyan elegyet alkot, amelynek nagyon nehéz ellenállni. Rendkívül hatékonyan stimulálják az agyat, amely egy idő után, mint egy jó függő, mindent megtesz azért, hogy hozzájusson a következő adagjához.

Gyors, egyszerű, menő és még függővé is tesz? Naná, hogy nehéz ellene védekezni.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az elmúlt években rengeteg támadás érte a legnagyobb gyorséttermi láncokat. Elsősorban az egészséges élelmiszerek hiányát, illetve az elhízást kérik rajtuk számon és a sok kritika bizony megragadt az emberek fejében. Bizonyára rengetegen fordultak el (kérdés persze, véglegesen-e) kedvenc helyeiktől. Persze egyelőre szó nincs róla, hogy ezen cégeknek be kelljen zárni kapuikat (hiszen ott van a nem elhanyagolható függőség), de bizonyos változtatásokat kénytelenek voltak eszközölni.

Az egészséges és kielégítő táplálkozás hívei szerint mindez még nagyon kevés, és ennek a vitának egyelőre nem látni a végét. Azt viszont nagyon is jól lehet érzékelni, hogy az emberiség/gyerekek általános népegészségügyi helyzete minként alakul.

Fotó:
pixabay.com

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Stevia a diétázók kedvenc édesítőszere

A stevia egy nullkalóriás, természetes élelmiszer, ami hazánkban is nagyon elterjedt. A fogyókúra idejében hatalmas megerőltetést okozna, ha ki kellene teljesen iktatni az édes ízt. A következőkben be szeretném mutatni ezt a sokunk által kedvelt különleges növényt.

Érdekességek a grapefruitról

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuk miatt sokkal hatásosabbak a vitamintabletták fogyasztásánál. Közkedvelt gyümölcs, sokak barátja fogyókúra idején. Viszont biztos vagyok benne, hogy a következőkben olyan információkat is olvashattok róla, amelyek újak lehetnek számotokra.