Menü

Új interaktív makettek a szarvasi Mini Magyarországban

  • Dátum: 2014.04.23., 14:13

A magyar vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másai debütáltak 2014. április közepén a szarvasi Mini Magyarország makettpark új makettjei között. Tavasztól az ország egyetlen interaktív makettparkjában mintegy félszáz makett látható. Közel 280 méternyi mini vasúti sínen, alagutakon, hidakon átkelő mini mozdonyok és a mini Balatonon, illetve a mini Dunán ringatózó hajó és vitorlás makettek mellett több emblematikus épület, kastély, templom, állomásépület meg is szólal a történelmi Magyarország közepén, a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarországban.

A rendkívül sikeres, minden korábbi várakozást túlszárnyaló látogatottságot produkáló 2013-as esztendő után idén tavasszal új, egyedülálló élményt nyújtó makettekkel bővült a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark. Az ország egyetlen interaktív makettparkjában immár mintegy félszáz épület, mozdony és hajó kicsinyített mása látható, irányítható. Magyarország emblematikus épületei közül több meg is szólal, igazi ritkaságnak számító hangfelvételek, dallamok csendülnek fel a mini épületekből, míg a vasút- hajómakettek gombnyomásra indulnak a mini síneken, a mini Balatonon vagy éppen a mini Dunán.

Idén április közepén a magyar vasúttörténet olyan legendás „szereplői” mutatkoznak be a makettparkban, mint a Heves gőzmozdony, az Árpád sínbusz, vagy a balatoni nyaralókban nosztalgikus emlékeket idéző NOHAB mozdony. A járműveket persze nem csak megcsodálni, de irányítani is lehet a történelmi Magyarország közepén található szarvasi Mini Magyarország makettparkban. A mozdonyok egy gombnyomásra indulnak a következő állomásra, így a felnőttkorú látogatók mellett a legkisebbeknek is felejthetetlen élményt nyújt a szarvasi kirándulás. A gyönyörű természeti környezetben, az ország legnagyobb arborétumában, a Szarvasi Arborétumban található makettpark új, mozgó vasútmodelljei olyan állomások között közlekednek, mint a mezőtúri, a tószegi, a mártélyi, a kétegyházi, a mosonmagyaróvári, a búcsúszentlászlói, az almási, vagy a bátaszéki vasútállomás. A Mini Magyarországban Szarvason 2014. április 11-től az állomásépületek kicsinyített másai eredeti állapotukban láthatók.

A vitorlázás szerelemeseinek minden bizonnyal különleges élményt jelent majd együtt látni a „Magyar Tenger” legendás hajóit, köztük a Schärenkreuzer, a Kalóz, a Dragon, a Jolle, a Beluga, vagy a „Földkerülő” Szent Jupát alapmodelljét, a Balaton 31-et, ahogy lágyan ringatóznak a mini Balaton hullámain.

Az új vasút- és hajómakettek, mini állomásépületek mellett számos korábban bemutatott makett is interaktív funkciókkal egészült ki. A Debreceni Református Nagytemplomból az „Erős vár a mi istenünk”, Luther Márton korálja hallatszik, míg a Jáki templomból gregorián dallam, a Szegedi Dómból pedig a híres harangjáték csendül fel. A mini Pécsi Dzsámiból a müezzin imára hívó hangja hallatszik.

Azok számára, akik jártak már a Mini Magyarország makettparkban, ismerősek az interaktív megoldások, hiszen a mini Operaházból már tavaly nyár óta hallható a híres Melis-ária, az Egri vár makettjében a törököknek szóló elszánt üzenetként kifüggesztett koporsó pedig egy gombnyomásra emelkedik ki a várfal mögül.

A szarvasi Mini Magyarország makettpark éppen egy évvel ezelőtt, 2013. április 10-én nyílt meg. Az ország legnagyobb arborétumában található makettpark népszerűségének is köszönhetően a Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország látogatószáma a 2012-es 37 ezer fős arborétumi látogatószám duplájára emelkedett. Az elmúlt évben 72 ezer látogató jár a Mini Magyarországban és a Szarvasi Arborétumban. A gyönyörű természeti környezetben található makettparkban néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk, és az interaktív élmények mellett ebben az egyedi közegben ismeretek megszerzésére is mód nyílik: gyakran tartanak itt kihelyezett iskolai tanórákat, iskolai osztályok osztályirándulásainak programja, nyugdíjas klubok kirándulásainak célpontja, és természetesen családi, baráti kirándulások terepe is Mini Magyarország, a történelmi Magyarország közepén. 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

www.minimagyarorszag.hu

http://www.facebook.com/MiniMagyarorszagSzarvas

www.youtube.com/makettparkszarvas

Mini Magyarország mobilalkalmazás (iOS, android)

Instagram/minimagyarorszag

Forrás, fotó:
Wolf Kommunikáció

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!