Menü

Család: hatalmi vagy kapcsolati háló?

Néha nehéz eldönteni egy családról, hogy az éppen az egyik legintimebb kapcsolati közösség, vagy egy csatamező, ahol folyamatos az erőviszonyok versengése.

A család lehet a béke szigete és versengés fő terepe is, akkor mindkettő „funkció” is jól megfér egymás mellett.  A lényeg, hogy a család alapvetően egy dinamikusan változó intézmény, mely több alrendszer (például: szülő-szülő, szülő-gyerek) működéséből tevődik össze. Ráadásul a család működésére belső és külső változások egyaránt hatással vannak, ezek mentén folyamatosan formálódnak a szerepek, a határok és a szabályok.

Az is nagyon változó lehet, hogy egy adott családban milyen vezetési stílus „honosodik” meg, ez lehet demokratikus vagy tekintélyelvű, önmagában nem ez okozza általában a problémát. A nehézség ott kezdődik, ha például a szülők ezzel kapcsolatban ellentétes álláspontot képviselnek. A különböző elképzelések akkor válnak problémássá, ha ezek ütköztetése olyan ellenséges környezetet teremt, melyben bizonyos kérdések „érinthetetlenné” válnak. Ez a klíma főleg, ha fontos kérdéseket érint újabb szorongást válthat ki például a gyerekekben. A szülői alrendszer diszfunkcionális működése sokszor a gyerekek viselkedésében okoz problémát, vagy akár fizikai tüneteket. Ez is mutatja, hogy bár a család különböző szereplőkből és kapcsolatokból áll, valójában több, mint tagjainak összessége, vagyis bizonyos szinten „önálló életet él”.

Az a jó, ha a család dinamikus és rugalmas rendszer, a változás természetes, akkor is, ha átmenetileg krízist okoz a családtagok életében. Életciklusváltáskor például gyakran alakul ki komolyabb vagy enyhébb válság a kapcsolatokban, ez azért van, mert hirtelen átértékelődnek a szerepek, megváltoznak a szabályok és a határok. Ezekről bizony tudomást kell venni, és tisztázni kell az új „felállásokat”, különben éket ver a család egészséges működésébe.

Fotó:
pixabay.com

Meddőség kialakulásának okai

Orvosi értelemben meddőségről, infertilitásról akkor beszélünk, ha egy éven keresztül történő rendszeres, védekezés nélküli házasélet nem okoz terhességet, vagy ha a nő bekövetkezett terhessége rendszeresen spontán vetéléssel szűnik meg. A következőkben ezzel kapcsolatban bővebb információkat olvashatsz.

Amit a nagyitól tanultam

Vannak dolgok, melyeket csak felnőtt fejjel értékelünk, ez nagyanyáink intelmeivel sincs másképp, szokásaikat felnőttként jobban megérthetjük, s utólag beismerhetjük, mennyi mindenben volt bizony igazuk!

Egy anyuka táskája

Sok anyuka egyszerűen csak túlélő felszerelésként emlegeti a kézitáskáját, s valóban, nem járunk messze az igazságtól, egy kis kézitáska igazi túlélőcsomag. Ha mesélni tudna…

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Beteg gyerekkel otthon

Nem alszik éjjel. Csillog a szeme. Forró a homloka, arca, háta. Izzad. Lázas. Nyűgös. Beteg. Hétfő reggel van.