Menü

A bevásárlásnál kezdődik

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy már a bevásárlásnál érdemes tudatosan keresni a megfelelő termékeket. Már ha az egészséges életmód a célunk.

Nem kell szakértőnek lenni, csak egy kis odafigyelés szükséges. Mennyi cukor, mennyi zsír, mennyi adalékanyag van a megvásárolni kívánt ételben, vagy italban? Rengeteg azonos termék közül kell választani, és a legtöbb esetben egyáltalán nem mindegy, hogy melyik típus/márkát emeljük le a polcról.

Persze nincs könnyű dolgunk. Az átlagosnál kicsivel is rosszabbul látók konkrétan egy nagyítót is vihetnek magukkal a szupermarketbe, hiszen nagyon sok terméken miniatűr betűkkel található meg az, hogy pontosan mit is tartalmaz. Van, hogy nemcsak kicsik a betűk, hanem egész egyszerűen nagyon nehéz eligazodni az ismertetőnek (?) szánt sorokon, ábrákon. Az is zavaró lehet, hogy a címkén feltüntetett energia- és tápanyagértékek egy, az adott terméknél kisebb adagban, például 100 grammban megadva szerepelnek, természetesen azokat a számokat így azonnal szorozni kell.

Ha azonban ismerjük ezeket a buktatókat, számos értékes információra lelhetünk a csomagoláson. Például azt, hogy az adott árucikk mennyi feldogozott, finomított alapanyagot tartalmat, milyen adalékanyagok (közismertebb nevükön: E-k) vannak benne. Vagy azt, hogy állunk a már említett energia és tápanyag (energia, fehérje, zsír, szénhidrát, élelmi rost) terén. Segíthet az Irányadó Napi Beviteli Érték, persze a saját szükségletünket is ismernünk kell. Attól, hogy valami light, vagy diet nem biztos, hogy egészségesebb, mint a hagyományos, sőt. Ezeknél a termékeknél sem szabad kihagyni a címke ellenőrzést.

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.