Menü

Miről álmodik a nő? Nem arról, amiről a férfi…

A Montreal Egyetem pszichológusai egy vizsgálat során feltérképezték, hogy milyen motívumok jellemzik a férfiak és milyenek a nők álmait.

Alapvető különbségeket regisztráltak a vizsgálat során, nemi különbség mutatkozott az álmok témáiban, gyakoriságaiban, és szereplőiben is.

A férfiak rossz álmai többnyire természeti katasztrófáról, háborúról szólnak, a nők álmai ezzel szemben személyes konfliktusokat, ellentéteket reprezentálnak. Egyébként a kutatás arra is rámutatott, hogy a férfiak álmai agresszívabbak, a nők esetében pedig többször szerepel egy segítő karakter, aki a végkifejletet pozitív irányba „tereli”.

A vizsgálat eredményei annyira nem meglepőek, mivel az álmokban megjelenő különböző mintázatok is a férfiak és a nők eltérő szerepeit, gondolkodási stílusát és kommunikációs jegyeit képezik le. Evolúciós szempontból is levezethető, hogy a férfiak társadalmi szerepe alapvetően mindig a külső, idegen veszélyforrások elhárítására irányult, és a védelmezés jelent meg főfeladatként. A női szerep ugyanakkor a kapcsolatok és a családi környezet viszonyrendszerében bontakozott ki.

Bár a nemi szerepek ilyen alapú elhatárolásának jogosultsága egyre jobban megkérdőjelezhető, mégis a szocializáció részeként a nők alapvetően egy befelé forduló, család és kapcsolat centrikus fókuszra hangolódnak rá, míg a férfiak a „külvilág” veszélyeire, küzdelmeire.

Az eltérő fókusz révén különböző ingerekre vagyunk érzékenyek, ebből adódóan másféle tapasztalás is jellemző. A külvilágból érkező ingereket pedig álmainkban dolgozzuk fel, ezért egyáltalán nem meglepő, ha álmaink nemi különbségeket is mutatnak.

Persze olyan egyszerű magyarázatok is vannak a háttérben, mint például a férfiak álmai azért agresszívebbek, mert több horrort illetve thrillert néznek, míg a nők inkább az érzelmesebb drámákat részesítik előnyben.

Egyébként abban is mutatkozott némi különbség a nemek között, hogy mennyire gyakran álmodnak. A nők ez alapján többet álmodnak, de a szakemberek feltételezik, hogy nincs szó ilyen jellegű különbségről, egyszerűen csak jobban foglalkoztatja őket, és hajlamosabbak feleleveníteni, még a férfiak nem tulajdonítanak jelentőséget nekik és ezért kevésbé is emlékeznek rá.

Fotó:
pixabay.com

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.