Menü

Miért rosszak a szabad gyökök?

Az utóbbi időszakban sokat emlegetik, általában negatívan, pedig nem csak rossz, hanem kifejezetten jó hatása is van. De mik azok a szabad gyökök?

A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek rövid életűek és nagy reakcióképességgel bírnak. Szervezetünkre károsak, mert felbontják az ép szövetek kémiai kötéseit, és helyettük olyan kötéseket hoznak létre, amelyek nem jók.

Mint oly sok mindennel, a szabad gyökökkel is az a helyzet, hogy akkor igazán károsak, ha elszaporodnak. Ugyanis bizonyos részük nemhogy káros, hanem kifejezetten hasznos tevékenységet fejt ki. Szerepet játszik a kórokozók eltávolításában, vagy akár szabályozza a vérnyomást és véralvadást. Amennyiben viszont túl sok szabad gyök kerül szervezetünkbe, az kifejezetten negatív.

De hogy történet ez meg? Legfőképpen az egészségtelen életmód és a környezetszennyezés miatt. A dohányzás, a drog, valamint a nagy mennyiségű gyógyszer- és alkoholfogyasztás ugyanúgy ludas lehet, mint a szmog, a vegyszerek, vagy az UV-sugárzás. De nem csak „nagy dolgok” miatt kerülhetnek szabad gyökök a szervezetünkbe, hanem a környezetünkkel való érintkezés közben szinte bárhonnan hozzájuk juthatunk, persze egyáltalán nem mindegy milyen mennyiségben.

Ami a táplálkozást illeti, például a vörös húsok jelentenek komoly szabad gyök forrást.

A problémára számos betegség kialakulása vezethető vissza, elsősorban a szív és érrendszeri megbetegedéseké, de többek között a daganatos, szem, ízületi, és idegrendszeri betegségek esetén is említik.

A védekezés különböző antioxidánsokkal lehetséges, a legismertebbek a C- és az E-vitamin. Az antioxidánsok többféleképpen képesek semlegesíteni a szabad gyököket.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan befolyásolhatják a fogaink az önbecsülésünket?

A fogaink egészségi állapota valóban befolyásolja az önbizalmunkat. Hogy valaki mennyit mosolyog, mutatja az elégedettségi szintjét is.

Mit jelent az egészség?

Egészséges életmód, életmódváltás, egészség, vitalitás, fittség, edzettség, reformélelmiszerek, diéta… Elcsépelt szavak és kifejezések. De valójában mi az az egészség és honnan tudom, hogy én egészséges vagyok?

Évezredes csodaszernek mondható a kefir

Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már nagyon régóta az emberek. De mit is érdemes tudnunk róla?

A káposztafogyasztás áldásos hatásai

A káposzta változatai mindenki számára elérhető, számtalan módon felhasználható, olcsó, emellett pedig rendkívül egészséges. Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.

A fehérjeporok körüli mítoszok

Még ha csak kedvtelésed a testépítés és a sport, akkor is nagy eséllyel megemelted már a fehérjebeviteled egy nem sportoló emberéhez képest. Viszont minden étel káros, nagy mennyiségben.