Menü

Nem kerülhetjük el, de felkészülhetünk rá

Sokan riogatnak ilyesmivel, ám valószínűleg nem kell idén kullancsinvázióra számítanunk. Az viszont biztos, hogy meg kell tanulni a kullancs elleni védekezést, mert a parazitával való találkozás törvényszerű.

Kullancsok voltak, vannak és bizony el kell fogadnunk: lesznek is. Egyelőre nincs rá mód, hogy kiirtsuk őket, ezért érdemes néhány alapvető ismerettel felvértezni magunkat azért, hogy hatékonyan tudjunk védekezni ellenük és csökkenteni a különböző betegségek veszélyét.

Ha a természetben vagyunk, kirándulunk, túrázunk, érdemes többször, rendszeresen átvizsgálni ruházatunkat. Ahogyan hazaérkezést követően a teljes bőrfelületet. Ezzel a pofonegyszerű módszerrel a kullancstámadás jelentős mértékben kiszűrhető, hiszen az állat jelenléte alapos figyelem mellett észrevehető.

Az eltávolítás már egy kicsit speciálisabb művelet, van erre különleges eszköz, de megteszi egy csipesz is. A lényeg, hogy igyekezzünk a bőrünkhöz minél közelebbi helyen megcsípni a vérszívót.

Fontos, hogy kullancsot nemcsak az erdőben, hanem városi, otthoni környezetben is szerezhetünk, tehát nemcsak kirándulás után lényeges az odafigyelés.

Kérdés, hogy kullancscsípés esetén egyenesen arányosan fertőzöttek leszünk-e valamilyen betegség által? A válasz nem, hiszen nem mindegyik kullancs hordoz kórokozókat és amelyik igen, az sem biztos, hogy megfertőzi az „áldozatot”.

Az év elején több fórumon, számos médiában elhangzott, hogy a szokatlanul enyhe tél miatt ebben az esztendőben kullancsinvázióval kell számolni. A szakemberek szerint ennek az állításnak semmilyen tudományos alapja nincs.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.