Menü

Természetes permetszerek

Az egészség tudatos embereket komolyan foglalkoztatja, miként lehet vegyszerek, szintetikus, mérgező anyagok nélkül elűzni a kártevőket, illetve hogyan lehet természetes úton megóvni a terményt, a föld termő erejét.

Szerencsére a természet mindennel ellátja az embert, s egyáltalán nincs szükség vegyi anyagokra, még akkor sem, ha permetezni szeretnénk. Nem is hinnénk, de a kertben, az út széli árokban minden fellelhető, amire csak szükségünk lehet.

Nagyanyáink például jól ismerték a növények társításának módszerét. Ez azt jelenti, hogy bizonyos zöldségeket szánt szándékkal egy ágyásba, egymás mellé telepítettek, így azok egymást megvédték, megóvták a kártevőktől. Például a csalán, a fokhagyma, a zsurló, a tárkony, a torma, mind-mind olyan növények, amelyeket bevethetünk csigák, gombák, levéltetvek és egyéb kártevők ellen. Gyümölcsfák tövébe ültessünk snidlinget, metélőhagymát, fokhagymát, bazsalikomot, ezek elriasztják a hangyákat, a tetveket. A veteményesbe a rebarbara, és a fokhagyma a levéltetvek ellen jó. A zeller elriasztja a káposztafélék hernyóit. A körömvirág nemcsak remek bőrápoló és csodaszép virágú, hanem sokféle kártevőtől megszabadít. A menta hangyariasztó. A kamilla pedig a paprikát védelmezi mindenféle nyavalyától.

Persze, ha már a veteményesben nem tudunk új ágyásokat létrehozni, akkor se keseredjünk. Rengeteg természetes permetszer létezik.

Az egyik legismertebb az erjesztett csalánlé. Ez rettenetesen büdös permetező szer, de ne csüggedjünk, annál hatékonyabb. Nagyjából egy kilogramm csalánt kell beáztatni tíz liter vízben, addig, amíg az erjedésnek nem indult (10-15 nap). Ez egy igen tömény csalánlé lesz, amit tízszeresen érdemes hígítani esővízzel, vagy csapvízzel. A csalánlé elűzi a tetveket, az atkákat, a hangyákat, a káposztalepkéket, ugyanakkor erősíti a növényeket magas ásványi anyag és vitamin tartalmával.

A levéltetvek ellen kamillával is meglocsolhatjuk a növénykéinket. Tíz deka kamillát kell ehhez beáztatni, amit egy éjszaka állni hagyunk. Minden egyes litert, további négy literrel hígítunk, és adhatunk még hozzá káliszappant (borotvaszappant), ezzel még hatásosabb.

Érdemes még szólni a diófalevél főzetről, ami mindenféle kártevő ellen nagyszerű permet. Egyszerűen főzünk meg egy csomó levelet vízben, aztán hígítsuk fel négyszeresére, majd irány a kert. A krumplibogarak ellen elég, ha csak egyszerűen szétszórjuk a nyers leveleket a földön, messziről elkerülik majd a csíkos bogarak a burgonyaültetvényünket.

A zsurlófőzetet gombák ellen, a meztelen csigák ellen pedig a sör a leghatékonyabb. A kutyatejből is főzhetünk permetlevet, ez ráadásul növekedésre serkenti a zöldségeket, gyümölcsöket.

Fotó:
pixabay.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani