Menü

Természetes permetszerek

Az egészség tudatos embereket komolyan foglalkoztatja, miként lehet vegyszerek, szintetikus, mérgező anyagok nélkül elűzni a kártevőket, illetve hogyan lehet természetes úton megóvni a terményt, a föld termő erejét.

Szerencsére a természet mindennel ellátja az embert, s egyáltalán nincs szükség vegyi anyagokra, még akkor sem, ha permetezni szeretnénk. Nem is hinnénk, de a kertben, az út széli árokban minden fellelhető, amire csak szükségünk lehet.

Nagyanyáink például jól ismerték a növények társításának módszerét. Ez azt jelenti, hogy bizonyos zöldségeket szánt szándékkal egy ágyásba, egymás mellé telepítettek, így azok egymást megvédték, megóvták a kártevőktől. Például a csalán, a fokhagyma, a zsurló, a tárkony, a torma, mind-mind olyan növények, amelyeket bevethetünk csigák, gombák, levéltetvek és egyéb kártevők ellen. Gyümölcsfák tövébe ültessünk snidlinget, metélőhagymát, fokhagymát, bazsalikomot, ezek elriasztják a hangyákat, a tetveket. A veteményesbe a rebarbara, és a fokhagyma a levéltetvek ellen jó. A zeller elriasztja a káposztafélék hernyóit. A körömvirág nemcsak remek bőrápoló és csodaszép virágú, hanem sokféle kártevőtől megszabadít. A menta hangyariasztó. A kamilla pedig a paprikát védelmezi mindenféle nyavalyától.

Persze, ha már a veteményesben nem tudunk új ágyásokat létrehozni, akkor se keseredjünk. Rengeteg természetes permetszer létezik.

Az egyik legismertebb az erjesztett csalánlé. Ez rettenetesen büdös permetező szer, de ne csüggedjünk, annál hatékonyabb. Nagyjából egy kilogramm csalánt kell beáztatni tíz liter vízben, addig, amíg az erjedésnek nem indult (10-15 nap). Ez egy igen tömény csalánlé lesz, amit tízszeresen érdemes hígítani esővízzel, vagy csapvízzel. A csalánlé elűzi a tetveket, az atkákat, a hangyákat, a káposztalepkéket, ugyanakkor erősíti a növényeket magas ásványi anyag és vitamin tartalmával.

A levéltetvek ellen kamillával is meglocsolhatjuk a növénykéinket. Tíz deka kamillát kell ehhez beáztatni, amit egy éjszaka állni hagyunk. Minden egyes litert, további négy literrel hígítunk, és adhatunk még hozzá káliszappant (borotvaszappant), ezzel még hatásosabb.

Érdemes még szólni a diófalevél főzetről, ami mindenféle kártevő ellen nagyszerű permet. Egyszerűen főzünk meg egy csomó levelet vízben, aztán hígítsuk fel négyszeresére, majd irány a kert. A krumplibogarak ellen elég, ha csak egyszerűen szétszórjuk a nyers leveleket a földön, messziről elkerülik majd a csíkos bogarak a burgonyaültetvényünket.

A zsurlófőzetet gombák ellen, a meztelen csigák ellen pedig a sör a leghatékonyabb. A kutyatejből is főzhetünk permetlevet, ez ráadásul növekedésre serkenti a zöldségeket, gyümölcsöket.

Fotó:
pixabay.com

Mesterséges édesítőszer: se nem jó, se nem rossz

A cukorhelyettesítők semmilyen egészségügyi előnnyel nem rendelkeznek, viszont kárt sem okoznak – derült ki egy nemrég megjelent tudományos összefoglalóból.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

Bulgur,a diétázók egyik kedvenc eledele

Eddig netán csak szemezgettél vele, de nem merted még kipróbálni? Vagy már jól ismered, és érdekel, hogy köreten kívül még hogyan tudod elkészíteni? Most minden kérdésedre választ kaphatsz.

Ebédopció egészségesen

Nincs lehetőség a munkahelyeden, hogy megmelegítsd az ebédedet, de nem akarod minden nap ugyanazt a sajtos szendvicset nyammogni? Úgy érzed, nem jó az emésztésed, és nem laksz jól, hiába fogyasztasz el 3 szendvicset is főétkezésként?

Péksütemény helyett

A heti öt munkanapból öt munkanapon péksüteményt vagy szendvicset majszolsz reggelire? Nem muszáj! Létezik alternatív megoldás. Megmutatjuk mi az!