Menü

A Nap virága

A kamilla az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amelyet szerte a világon igazi hungarikumként emlegetnek. A jó idő beköszöntével mi magunk is begyűjthetjük értékes, gyógyító virágját, amit aztán később számtalan módon felhasználhatunk.

A kamillát a német orvosok már a XIV. századtól kezdve univerzális gyógynövényként tartották számon, olyan hasznos szerként tekintettek rá, amely mindenféle baj ellen bevethető. Már az ókori egyiptomiak és a görögök is szívesen alkalmazták mindenféle nyavalyára. Utóbbiak főként nőgyógyászati problémák ellen használták.

Felhasználása valóban igen széleskörű. Az orvosi székfűt (hivatalos nevén így emlegetik) leggyakrabban forrázatként készítik el. Ilyenkor a kívánt adagot felforralt vízzel leöntjük és letakarva állni hagyjuk 15-20 percig. Érdemes ezután leszűrni, de ha nem teaként szeretnénk felhasználni, akkor nyugodtan hagyjuk a vízben a növénykéket.

A kamillához hozzájuthatunk patikában, vagy drogériában, de akár mi magunk is begyűjthetjük és kiszáríthatjuk. Szerencsére egyébként épp most el a begyűjtés ideje. Azokat a virágokat csippentjük le, amelyek már szépen kinyíltak és a közepük élénk sárga. A kis növényeket ezután tálcára, vagy finom textíliával bevont rácsra helyezzük és öt-hat napig, hűvös, száraz helyen száradni hagyjuk. Lehetőleg ne napfényes helyre tegyük a kamillát, inkább a padlásra, a kamrába, vagy egyszerűen valamilyen sötétebb polcra. Ha kiszáradtak a virágok, akkor pedig zárható üvegbe, edénybe tegyük. Akár egy évig is felhasználható a szárítmány.

A kamillát, amely erős gyulladás csökkentő, fertőtlenítő, nyák- és hurut oldó, hashajtó, gyomornyugtató, lemosóként, borogatásként, inhaláló szerként is használható, de fürdővízbe is beleönthetjük, de gargalizálásra is jó, vagy közvetlenül teaként.

A kamillateát különösen érdemes kúraszerűen alkalmazni, ha sok stressz ér minket, mert tisztítja az elmét, nyugtatja az idegeket.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!