Menü

Elsőre nem sikerült a csúcstámadás

Klein Dávid és hegymászó társa kb. 8600 méter magasságban visszafordult, a 36 órás csúcstámadás az életükbe is kerülhetett volna.

Sajnos elsőre nem sikerült feljutnia a SPAR Everest Expedíciónak a világ tetejére. Klein Dávidék a halálzónában nem tudták tartani a szükséges tempót, az utolsó néhány száz méter rendkívül nehéznek bizonyult az erősödő szélben, a mínusz 20 fokban és a ritka légkörben oxigénpalack nélkül.

Török Edina alaptábor-vezető elmondta: több mint 10 órás mászást követően, helyi idő szerint reggel 7-8 óra között visszafordult az expedíció, mivel Dávidék kifutottak az időből. Döntésüket azért hozták meg, hogy még épségben, kockázatok vállalása nélkül le tudjanak jönni a hegyről.

Dávid délre felért volna a csúcsra, viszont a 36 órás csúcstámadás az életükbe is kerülhetett volna. Racionális döntést hozott, mert nem a hírnévért küzd.

Klein Dávid és hegymászó társa, Ang Mingma a terveknek megfelelően visszaereszkedett a 2-es táborba, így mintegy 7800 méteres magasságban éjszakáznak, hogy holnap reggel folytassák az útjukat az előretolt alaptáborig, majd még lejjebb. Török Edina alaptábor-vezető elmondta: Dávidék az ereszkedés óta valószínűleg technikai problémákkal is küzdenek, mert kimaradnak az előre tervezett rádiós bejelentkezések, de pánikra semmi ok, előfordult már hasonló korábban is. Az alaptábor-vezető azzal számol, hogy hamarosan helyreáll a kommunikáció, s az expedíció holnap folytatja útját lefelé. (A Dávidéknál lévő GPS-jeladón, ami biztosan működik, egyetlen gombot kell megnyomni, ha baj van, de erre nem került sor.)

Ma hajnalban mintegy 8600 méteres magasságban sorsfordító döntést kellett meghoznia Dávidnak: az erősödő szél, a nagy hideg és a váratlan hóesés ellenére vagy folytatják a mászást, és délidőre felérnek a Föld legmagasabb csúcsára, vagy nem teszik kockára az életüket egy kb. 36 órás mászással, s inkább visszavonulót fújnak. Hogy mennyire maguknál voltak a kiemelkedő fizikai és pszichés megterhelés ellenére, azt jól mutatja, hogy racionális döntést hoztak: az utolsó néhány száz méter megmászása további 4-5 órába telt volna oxigénpalack nélkül, de akkor rendkívül fáradtan és kiszáradva tudtak volna lejönni, ami életveszélyes ebben a magasságban. A halálzónában sok tényező hátráltatta őket, s túl lassan tudtak haladni, így időt veszítettek. Dávid ismét bebizonyította, hogy nem a hírnévért küzd, hanem önmagát szeretné legyőzni a világ tetején!

Az alaptábor-vezetőtől azt is megtudtuk, hogy Dávidék nem percek alatt döntöttek a folytatásról, többször is megálltak, pihentek és kiszámolták a lehetőségeket. Ang Mingma és Török Edina is egy állásponton volt Dáviddal, aki viszonylag jól érezte magát végig a csúcstámadás alatt, csak rendkívüli módon fázott. 

Ács Zoltán hegymászó szakértő, aki Dáviddal járt már 8000 méteren is korábban, kérdésünkre elmondta: Dávid megalapozott és jó döntést hozott, amikor hajnalban visszafordult. Egy másik orosz expedíció beszámolója alapján nagyon erős szél fújt a hegyen a korahajnali órákban, ami oxigénpalack nélkül komoly nehézséget jelent. Az úgy nevezett „wind chill” ugyanis hatványozottan megnöveli a hidegérzetet, főleg, amikor a test oxigén híján egyébként sem képes elég hőt termelni, és ki van téve a fagyveszélynek.

Forrás: sparexpedicio.hu

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.