Menü

Bedarál a pénzcsináló gépezet

A professzionális sport rendkívül rossz irányvonalára mutat rá az a botrány, amely nemrég tört ki az    az Egyesült Államokban.

Volt játékosok perlik a profi amerikai-futball bajnokságot (NFL) azért, mert állításuk szerint pályafutásuk alatt tudtuk nélkül kaptak olyan gyógyszereket, kezeléseket, amelyek tartós egészségkárosodást okoztak.

A jelenség nyilvánvaló és sokkal kiterjedtebb annál, mint ahogyan azt a legtöbben gondolják. A profi sport története során egyre jobban távolodott el az egészségtől, s a folyamat ma már ott tart, hogy résztvevői komoly veszélyben vannak pályafutásuk után, vagy akár már aközben is. Az élen természetesen az amerikai profi ligák állnak, körükben rengeteg a doppingügy és az egyéb botrány, de közülük kevés az olyan, amely igazán átlépi a társadalom ingerküszöbét.

A múltban nem ritkán ehhez halálesetnek kellett történnie, de talán a mostani per alkalmas lesz arra, hogy tisztázódjanak bizonyos dolgok.

Több száz volt játékos nyújtott be keresetet. Ők azt állítják, hogy információ nélkül kaptak gyógyszereket, kezeléseket, sokszor azzal sem voltak tisztában, hogy súlyos sérülésük van, hiszen a fájdalomcsillapítók elfedték azokat. Ez persze tartós egészségkárosodáshoz vezetett, és sokan közülük gyógyszerfüggők lettek. Nem beszélve a különböző mellékhatásokról.

A dolog persze nem ilyen egyszerű, hiszen a helyzet kétélű. A profi sport pénzcsináló gépezete szinte szó szerint bedarálja, elhasználja a résztvevőket, a legjobbaknak minél többet és többször kell pályán lenniük. Emellett a játékosok nem engedhetik meg maguknak, hogy valamilyen szinten is kívülállók legyenek, különben ott van helyettük más. Még sztárok mögött is százak állnak, készen arra, hogy ha kell, egy életre tönkretegyék az egészségüket.

Fotó:
pixabay.com

Négy ok, amiért a nyáron sem hagyhatod abba az edzést

Konditerembe jársz? Esetleg aerobikozol? Úszol? Valami egyéb sportot űzöl? Néhány sportegyesület a nyári szünidő alatt szünetelteti az edzéseket is, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell időt fordítanod magadtól is a mozgásra. Íme, négy érv, hogy miért éri meg edzened a nyár folyamán.

Mit sportoljak? – III. A futás

Mostanában a futás reneszánszát éli, de még mindig vannak, akik nehezen szánják rá magukat. Pedig, az egyik legrugalmasabban űzhető testmozgás.

Mit sportoljak? – II. Jóga

Bár a jóga egyesek szerint csak pihenés, nem sport, mégis megdolgoztat annyi izomcsoportot, mint egy aerobik edzés. A testi egészség mellett, pedig a lelki egészségre is rendkívül jó hatással van.

Fáj és befeszült? Ezért nagyon jók a vény nélküli izomlazító krémek

Az izomfájdalom vagy mozgásszervi fájdalom a mozgás kerüléséhez, rossz tartáshoz, ami aztán még erősebb fájdalomhoz vezet. Egy hatékony izomlazító krém ezért nem csak gyors enyhülést hoz, de a hosszabb távú problémák megelőzésében is a segítségedre lesz.

Félmaraton fél lábbal – avagy „Mi a fenét keresek én itt?”

"Bárki, aki fut, megelőzi azt, aki gyalogol és bárki, aki gyalogol, megelőzi azt, aki üldögél."