Menü

Béta-karotin – a nyári vitamin

Ha most elkezdünk gondoskodni a megfelelő mennyiségű béta-karotin beviteléről, akkor még megszerezhetjük a bőrünk számára kedvező belső védelmet a káros UV-sugárzással szemben. A napozás kedvelőinek, és a fehér bőrűeknek is egyaránt kedvez a béta-karotin, mivel csökkenti a leégés veszélyét, segíti az egyenletes barnulást, és fokozza a bőr védekező képességét szabadgyök-károsító hatása révén.

Napi 1-2 nagyobb sárgarépa elfogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk antioxidáns-hatású béta-karotinnal való feltöltődését. Hosszú távon azonban nem mindenki szeretne répát rágcsálni, noha kiválóan egészséges nassolnivaló (főleg, ha nem lereszelve, cukrozott formában fogyasztjuk).

Jó hír azonban, hogy sok béta-karotint tartalmaz a spenót, a rebarbara, a sütőtök, a kelkáposzta, az édes burgonya, a brokkoli, valamint kedvelt gyümölcseink, a sárga- és őszibarack, a sárgadinnye, és a mangó is. Aki a vitaminpótlás egyszerűbb formáját szeretné választani, nyugodtan fogyaszthat    béta-karotin kapszulát is, mivel ebben az esetben nem kell aggódnia a túlzott vitamin-bevitel miatt. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, és a szervezetünk éppen annyit alakít át belőle, amennyit hasznosítani is tud. Fontos azonban, hogy dohányzóknak a szedése nem ajánlott!

Körülbelül 1-2 hét, vagy egy hónap vitaminfogyasztással tudjuk megszerezni a bőrünk számára megfelelő védelmet, attól függően, hogy milyen összetételű vitamint választunk. A legtöbb gyógyszertárban kapható készítményben általában csak 4-8 mg béta-karotin található, de a nyár közeledtével talán felkészültebbek a patikák is. Bioboltokban, vagy webáruházakban találhatunk 15 mg-os vitaminokat is.

Ha olvasgatjuk az élelmiszerek összetételét vásárláskor, akkor a béta-karotin neve ismerős lehet számunkra: nemcsak a bőrünknek biztosít kedvezőbb színt, hanem az ételeinknek is. Ez azonban természetes színezék, így az élelmiszeripar kedvezőbb adalékanyagai közé tartozik.

Nem csupán annak ajánlott a megfelelő mennyiségű béta-karotin bevitele, aki éppen nyaralni készül, tekintve, hogy szervezetünk egyéb folyamataira is kedvező hatással van: erősíti az immunrendszert, és segít megelőzni a daganatos megbetegedéseket. Hozzájárul a koleszterin-szint helyreállításához, csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Védi a szemünket is, számos szempanasz kezelésében segít. Elmondhatjuk tehát, hogy hatása szemmel látható! 

Fotó:
pixabay.com

Spirulina alga – a legújabb „csodaszer”

Az algák rengeteg területen lehetnek hasznosak, felhasználjuk őket a biotechnológiában, energianyerés céljából, de még a gyógyászatban is.

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Az öregedés – 3. rész

Legtöbbünk talán legnagyobb félelme az öregedés. Kinek a szépség elmúlása, kinek a halál közeledése miatt, de egy biztos, senki sem szeretne megöregedni.

3 bevált házi megoldás napallergiára

A nyári napsugarak megérkezésének sajnos nem mindenki tud egyformán örülni. Az aki napallergiától szenved, és a meleg megérkezésével azonnal pöttyök jelennek meg a bőrén is, biztos, hogy kicsit kevésbé várta a jó időt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel a napallergia tünetei enyhíthetőek, így a napallergiások is élvezhetik a nyarat.

3 ok, amiért vállfájdalom alakulhat ki

A vállfájdalom jelentkezhet hirtelen, vagy kialakulhat fokozatosan, egyre erősödve az évek során is. A kezelésében mindenképpen kulcsfontosságú, hogy feltárd, mi okozza a panaszokat, mert csakis így szüntethető meg tartósan a váll fájdalma.