Menü

Béta-karotin – a nyári vitamin

Ha most elkezdünk gondoskodni a megfelelő mennyiségű béta-karotin beviteléről, akkor még megszerezhetjük a bőrünk számára kedvező belső védelmet a káros UV-sugárzással szemben. A napozás kedvelőinek, és a fehér bőrűeknek is egyaránt kedvez a béta-karotin, mivel csökkenti a leégés veszélyét, segíti az egyenletes barnulást, és fokozza a bőr védekező képességét szabadgyök-károsító hatása révén.

Napi 1-2 nagyobb sárgarépa elfogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk antioxidáns-hatású béta-karotinnal való feltöltődését. Hosszú távon azonban nem mindenki szeretne répát rágcsálni, noha kiválóan egészséges nassolnivaló (főleg, ha nem lereszelve, cukrozott formában fogyasztjuk).

Jó hír azonban, hogy sok béta-karotint tartalmaz a spenót, a rebarbara, a sütőtök, a kelkáposzta, az édes burgonya, a brokkoli, valamint kedvelt gyümölcseink, a sárga- és őszibarack, a sárgadinnye, és a mangó is. Aki a vitaminpótlás egyszerűbb formáját szeretné választani, nyugodtan fogyaszthat    béta-karotin kapszulát is, mivel ebben az esetben nem kell aggódnia a túlzott vitamin-bevitel miatt. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, és a szervezetünk éppen annyit alakít át belőle, amennyit hasznosítani is tud. Fontos azonban, hogy dohányzóknak a szedése nem ajánlott!

Körülbelül 1-2 hét, vagy egy hónap vitaminfogyasztással tudjuk megszerezni a bőrünk számára megfelelő védelmet, attól függően, hogy milyen összetételű vitamint választunk. A legtöbb gyógyszertárban kapható készítményben általában csak 4-8 mg béta-karotin található, de a nyár közeledtével talán felkészültebbek a patikák is. Bioboltokban, vagy webáruházakban találhatunk 15 mg-os vitaminokat is.

Ha olvasgatjuk az élelmiszerek összetételét vásárláskor, akkor a béta-karotin neve ismerős lehet számunkra: nemcsak a bőrünknek biztosít kedvezőbb színt, hanem az ételeinknek is. Ez azonban természetes színezék, így az élelmiszeripar kedvezőbb adalékanyagai közé tartozik.

Nem csupán annak ajánlott a megfelelő mennyiségű béta-karotin bevitele, aki éppen nyaralni készül, tekintve, hogy szervezetünk egyéb folyamataira is kedvező hatással van: erősíti az immunrendszert, és segít megelőzni a daganatos megbetegedéseket. Hozzájárul a koleszterin-szint helyreállításához, csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Védi a szemünket is, számos szempanasz kezelésében segít. Elmondhatjuk tehát, hogy hatása szemmel látható! 

Fotó:
pixabay.com

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.

Vesetisztítás természetes úton

Köztudott, hogy a vesék az ember létfontosságú szervei között foglalnak helyet, mivel a szervezet általuk dolgozza fel a testbe kerülő káros anyagokat, ami az élelmiszerekből, gyógyszerekből, alkoholból kerül be a testünkbe.

A szív a szívügyünk – újabb életmentő készülékeket adományoz a Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága

2018-ban a Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága pályázatot hirdetett, melynek keretein belül összesen 60 db WIWE diagnosztikai eszközt és 15 db táblagépet adtak át kardiológiai szakrendelések és szakambulanciák számára. A nagy sikerre való tekintettel az életmentő készülékekre idén ismét lehet pályázni.