Menü

Ezt próbáld ki! - bowling

A hazánkban csak az utóbbi években igazán elterjedt bowling elsősorban szórakoztató időtöltésként vonult be a köztudatba.

Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ez a sportág az Egyesült Államokból származik, ahol a szórakoztató ipar, a sport és az azt körülvevő környezet egyáltalán nem áll messze egymástól.

Érdekesség, hogy a bowling már a 19. században kialakult Amerikában, hazánkban viszont még három évtizede sincs jelen. Mi az 1980-as években kezdtünk ismerkedünk vele, az utóbbi időben viszont igencsak megszaporodott a bowling pályák és bowlingozók száma. Nálunk a versenysportnak tekintett tekétől eltérően a bowling amolyan családi-baráti kikapcsolódó időöltés lett.

A sportág szabályai még ha elsőre bonyolultnak is tűnnek, egyáltalán nem azok, ráadásul az automata minden számítást elvégez helyettünk. A technika elsajátítása már más kérdés, helytelenül rögzült mozdulatok később több problémát okozhatnak annak, aki komolyabban akar foglalkozni a sportággal. A lyukakkal (általában hárommal) rendelkező bowling golyó különböző súlyú, de maximum 7.25 kilogramm, átmérője pedig 21.6 centiméter. A dobómozdulat speciális, a tökéletes mozdulat betanulásához a törzs, a kar, a csukló és az ujjak együttes, összehangolt mozgása szükséges. Profi versenyeken látható, hogy a golyó a bábuk előtt egy kisebb kanyart ír le azért, hogy a lehető legjobb szögben ütközzön és elősegítse a tarolást.

Magyarországon is vannak bowling csapatok, versenyzők és versenyek, a legjobb játékosok nemzetközi szinten jegyzett eredményekre is képesek, a legtöbben persze szórakozásból űzik a sportágat.

Fotó:
pixabay.com

Motivációs tippek téli futáshoz

Mint sok minden másnak az életben, a futásnak is egyik legfőbb alapját képezi a motiváció. Sport nélkül nehezen létezik kiegyensúlyozott étrend is, mivel ez a kettő kéz a kézben jár. Télen még nehezebb elindulni, mert hideg van és sötét, ráadásul esik a hó. Hogyan lépjünk mégis ki az ajtón?

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

Végeztem a vizsgákkal – hogyan tovább?

Bár az egyetemistáknak a vizsgaidőszak a legnagyobb mumus az évben, mégis megtörténhet, még ha ritkán is, hogy idő előtt végeznek a vizsgáikkal. Hogyan lehet a megmaradt időt a lehető legjobban kihasználni? Most erre mutatunk pár ötletet.

Dolgok, amelyek gátolnak a fejlődésben

Sokszor azt gondoljuk, mindent jól csinálunk: megfelelően táplálkozunk, az edzéstervünk is stimmel, sőt, még eleget is pihenünk, de valami még sincs rendben. Ez egy jel lehet arra, hogy igenis valamit gyökeresen meg kellene változtatnunk a siker érdekében.

A mérleg a barátunk? (Nem)

Egy ideje már nem vagyunk jóban. Nem szeretek vele konfrontálódni. Csak elszomorít, ha meglátom. Jobb, ha nem is találkozunk. Férjem szerint nem volt rám jó hatással. Furcsán viselkedtem közelében. Sokat aggódtam és idegeskedtem miatta. Hisztis is voltam. A mérleg már nem a barátom. Na és neked?