Menü

Ezt próbáld ki! - bowling

A hazánkban csak az utóbbi években igazán elterjedt bowling elsősorban szórakoztató időtöltésként vonult be a köztudatba.

Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ez a sportág az Egyesült Államokból származik, ahol a szórakoztató ipar, a sport és az azt körülvevő környezet egyáltalán nem áll messze egymástól.

Érdekesség, hogy a bowling már a 19. században kialakult Amerikában, hazánkban viszont még három évtizede sincs jelen. Mi az 1980-as években kezdtünk ismerkedünk vele, az utóbbi időben viszont igencsak megszaporodott a bowling pályák és bowlingozók száma. Nálunk a versenysportnak tekintett tekétől eltérően a bowling amolyan családi-baráti kikapcsolódó időöltés lett.

A sportág szabályai még ha elsőre bonyolultnak is tűnnek, egyáltalán nem azok, ráadásul az automata minden számítást elvégez helyettünk. A technika elsajátítása már más kérdés, helytelenül rögzült mozdulatok később több problémát okozhatnak annak, aki komolyabban akar foglalkozni a sportággal. A lyukakkal (általában hárommal) rendelkező bowling golyó különböző súlyú, de maximum 7.25 kilogramm, átmérője pedig 21.6 centiméter. A dobómozdulat speciális, a tökéletes mozdulat betanulásához a törzs, a kar, a csukló és az ujjak együttes, összehangolt mozgása szükséges. Profi versenyeken látható, hogy a golyó a bábuk előtt egy kisebb kanyart ír le azért, hogy a lehető legjobb szögben ütközzön és elősegítse a tarolást.

Magyarországon is vannak bowling csapatok, versenyzők és versenyek, a legjobb játékosok nemzetközi szinten jegyzett eredményekre is képesek, a legtöbben persze szórakozásból űzik a sportágat.

Fotó:
pixabay.com

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Nyújtás tökéletesítésének módszerei

Mint tudjuk a sport elengedhetetlen része a bemelegítés és a nyújtás. Sokan az idő hiányára való tekintettel elhanyagolják ezeket és egyből a futópadra ugranak. Viszont, hogyha jól végiggondoljuk, például a munkából hazaérve is általában leülünk egy percre és megállunk egy picit, ami segít abban, hogy ráhangolódjunk az elkövetkezendő feladatra. Testünk hálás lesz nekünk, hogyha időt szánunk rá. Ezért a továbbiakban bővebb információkat kaphatsz arról, hogyan tudhatod az edzésed végén az i-re a pontot tenni.

Ingerültség – mondj rá nemet!

Az őszi időszak sem kevésbé stresszes, mint a téli, a tavaszi vagy a nyári. Főleg azoknak, akik nem szeretik az időjárás szélsőséges változásait, a hirtelen nagy terheket, nehezen birkóznak meg a változó szokásokkal vagy a rövidülő napokkal. De bármilyen évszak is legyen, fontos, hogy az ingerültségünket ne vezessük le másokon, és a saját feszültségünk ne legyen a kapcsolataink romboló tényezője.

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Önkénteskedési kisokos Ázsiában - Chance Program

A világmegváltás ma is elmarad érdeklődés hiányában, de azért aki akarja, megteheti a magáét. A Srí Lanka-i Chance Program sok nehéz helyzetben lévő gyereknek jelent segítséget. Az alapvetően magyar(!) programban sokan megtalálhatják a számításukat, fejleszthetik türelmüket és képességeiket.