Menü

Történelmi jelentőségű fejlesztések az ország legnagyobb arborétumában

  • Dátum: 2014.06.02., 13:57

Közel ezer növényfajtával gazdagodott az ország legnagyobb arborétuma, a Szarvasi Arborétum, és emellett előremutató infrastrukturális fejlesztéseket is átadtak 2014. május 28-án, a mintegy 117 millió forintból megvalósított beruházás részeként. A génállomány megőrzését szolgáló növénytelepítés mellett többek között megújult az arborétumban található meteorológiai állomás és az üvegház, jelentősen bővült az öntözőrendszer, 1200 új információs és növényjelző tábla segíti a látogatók tájékozódását és elkészült a teljes kerítéscsere is.

A történelmi Magyarország földrajzi középpontjában található Szarvasi Arborétum történetének legnagyobb ívű fejlesztései közé sorolható beruházást adtak át 2014. május 28-án, amelyek a KEOP 3.1.3, „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek” pályázati program részeként készültek el.

A dél-alföldi régió egyik kiemelt turisztikai desztinációjának számító, a Körösök szívében található arborétum a KEOP 3.1.3 fejlesztési pályázatból elnyert 117 millió forint támogatásnak köszönhetően jelentős fejlesztéseket fejeztek be Szarvason a helyi lakosok körében csak Pepi-kertként emlegetett arborétumban.

A hazánk egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező arborétuma mintegy ezer, botanikai szempontból is igazi különlegességnek számító növénnyel gazdagodott. A közelmúltban betelepített örökzöld és lombhullató növények nem csupán a Szarvasi Arborétum egyik kiemelt küldetésének számító, magyarországi növény génbank megőrző funkcióit erősíti meg, hanem egyben fel is frissíti a régióban is egyedülállónak mondható növénygyűjteményt.

A Szarvasi Arborétum az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a turisztikai főszezonban egyébként is kiemelkedő idegenforgalom előtt újabb és újabb területeken nyisson meg a látogatók számára. Ennek része volt a korábban nem látogatható mintegy 20 hektráos Parkerdő területének megnyitása, amellyel az ország legnagyobb arborétumánk látogatható területe 65 hektárra bővült.

 A ma átadott fejlesztéseknek köszönhetően a speciális öntözéses technikával lefedett terület 11 hektárról 17 hektárra nőtt. Mindemellett az évről évre mind nagyobb látogatottságot generáló arborétum számos esztétikai, „kertszépészeti” beavatkozást is elvégzett. Összesen 1200 új, a növényeket bemutató és információs táblákat helyeztek ki, utóbbiak négy nyelven, immár szlovákul is bemutatják a kert különleges, romantikus szépségét meghatározó növényeket. A meghitt sétányok, buja ősnövényzet, a különleges, eredeti szépségükben megőrzött növényfajok egyre inkább autentikus környezetben tekinthetők meg, mivel a fejlesztési támogatásnak köszönhetően az arborétum vezetése lebontatott több, a környezetbe szervesen nem illeszkedő épületet, amelyek helyét ritka növényfajták vehették át.

A kiemelkedő fejlesztések közé tartozik, hogy az egykoron hazánk egyik jelentős faiskolájának számító Szarvasi Arborétumban létrehoztak egy, az önmagában is nevezetes üvegházhoz kapcsolódó konténertelepet, amely a fiatal növények kiszoktatására, egyéni ápolására szolgál a hideg évszakok előtt.

Az év egészében folyamatosan nyitva tartó, sőt a nyári időszakban különleges szabadtéri programoknak is otthont adó arborétumban a fejlesztések részeként teljes kerítéscsere történt. A csaknem 3 kilométer hosszú új kerítés elsősorban a növények őzek és nyulak elleni védelmét szolgálja.

Mindemellett geodéziai méréseket és a jövő fejlesztéseit megelőlegezendő régészeti kutatást végeztek az arborétumban, az itt található kunhalmok számos régészeti értéket rejtenek, amelyek bemutatása az elkövetkezendő fejlesztések feladata. 

Forrás, fotó:
WolfKom

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.