Menü

Lelki felfrissülés a keszthelyi Pálmaházban

Kevesen tudják, hogy a keszthelyi Festetics-kastély csodálatos növényeket rejteget a kertjében, pontosabban a Pálmaházban. Ha szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni, távol kerülni a világ zajától, akkor érdemes ide ellátogatni. Nyugodt környezetben különleges növényekkel randevúzhatunk.

Már maga a kastélykert is sétára hívogat: a hatalmas park szép szökőkutakkal, kedves ösvényekkel tarkított. Magát a pálmaházat nem is olyan egyszerű benne meglelni, egy kissé eldugott helyen található. Épp ezért fogjuk szeretni. Nem nagy, és nem hivalkodó, de az ott található növények és virágok annál inkább. 

Belépve elfog minket az „esőerdő-hangulat”: soha nem látott növények vannak itt, vagy ismert növények, de soha nem látott méretükben. Némelyiküket szobanövényként tartjuk otthon, de bármit teszünk, sosem nő ekkorára. Burjánzik itt az élet: a növények a tetőig érnek, és kimásznak a tetőablakon. 

Ha valaki a hibiszkuszok szerelmese, akkor főleg érdemes ide elzarándokolnia, nem fogja megbánni: mindenféle színváltozatban találkozhatunk itt ezzel a virággal. Csodáljuk meg teljes pompájában, de szagolgatni nem érdemes: sajnos nincs illata. A kinézete, hullámosan táncoló szirmai, tónusai azonban kárpótolni fognak minket.

Családi kirándulások programja is lehet a Pálmaház, gyerekekkel is érdemes ide eljönni. Ugyanis néhány kis állattal is összefuthatunk növény-néző körutunk közben. Színes papagájok biztosítják a természet természetes zajait, és kiscicák bujkálnak a levelek között, valamint reszelik a körmeiket a fás szárakon. A Pálmaház kertjében pedig halakat láthatunk a kerti tavakban, amelyek közül az egyik félig akvárium is: a tó oldalát üvegfal borítja, ahová néhány lépcsőn juthatunk le.

Találkozhatunk különleges kaktuszokkal, jázminokkal, egyenesen keleti tájakról ideutaztatott növényekkel, és titkaikat nappal őrző egyedekkel, amelyek csak az éj leple alatt illatoznak, s melyeket eredeti hazájukban denevérek poroznak be. Egynémelyikből még vásárolhatunk is, ha haza szeretnénk vinni belőle a szobába, vagy a sziklakertbe. 

A korábbiakkal ellentétben azonban a frangipanikat (más nevén plumeria, hawaii rózsa) hiába keresi az idelátogató: azok már a somogyi Krisna-völgybe költöztek, ahol július-augusztusban lesz érdemes megtekinteni őket. Nyáron erről is beszámolunk. 

A közös vacsora fontosabb, mint gondolnánk

A közös vacsorák nem az evésről szólnak. Nem a háromfogásos családi lakomákat értjük alatta. Az esti közös együttléttől boldogabb és kiegyensúlyozottabb gyerekeink is lehetnek.

7 mód, hogy krízisben lelkesíts egy barátot (vagy magadat)

Amikor Sheryl Sandberg (írónő) elveszítette a férjét, azt mondta, senki nem tudta, hogyan szóljon hozzá. Az emberek furán érezték magunkat körülötte, és nem tudták, mit mondjanak. Új könyvének (angolul Option B) célja az volt, hogy ne csak arról írjon, hogyan legyünk ellenállóak, amikor kihívásokkal kell szembenéznünk, de hogyan tudjuk támogatni a barátainkat szükséghelyzetekben.

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

Lánykérés, ami nem válik rémálommá

Mindenféle elköteleződés jó nagy stresszel jár, legyen szó lakásvásárlásról, új autó vételéről, vagy a teljes érzelmi elköteleződésről. A lánykérés előtti időszak kész vérnyomásterheléssé válik, az utána következő idők pedig, ha nem is mindig mondjuk ki, de mindkét fél számára rendkívül stresszesek. Ezért felkészültnek kell lennünk, nemcsak anyagilag, érzelmileg is.

A kiégés ismertető jelei

A burnout nemcsak a munkamániások iszonyatos betegsége, mindenkit fenyeget, aki a magánélete és munkája között nem találja meg a harmóniát. A kiégés gyógyítása nehezebb, mint a megelőzése.