Menü

Mi a baj az étolajjal?

Ismerjük az okát annak, hogy miért nem javasolják a lelkiismeretes dietetikusok, életmód-tanácsadók az étolaj fogyasztását? Tévedés azt hinni, hogy azért, mert jobban hizlal a többinél.

Az étolaj kalória- és zsírtartalma szinte teljesen megegyezik mondjuk az olívaolaj, vagy a kókuszzsír értékeivel. 100 grammban kb. 900 kcal található mindegyik esetén. Sajnos az étolaj és a kókuszzsír, valamint pálmazsír is nagyrészt telített zsírokat tartalmaz, ez az oka annak, hogy károsítják a keringési rendszert, és magas koleszterin-szintet okoznak. A telítetlen zsírok sokkal egészségesebbek. Csakhogy van itt egy másik fontos tényező is, ez pedig az étolaj előállítási módja.

 Az étolajat iparilag finomítják, hogy napraforgómagból minél több olajt nyerhessenek ki. És hogy mit használnak ehhez az eljáráshoz? Főként hexánt, ami a benzin és egyes ragasztóanyagok alkotórészeként használt oldószer. Emiatt ragad az étolaj, és mutatkozik lehetetlen küldetésnek lesikálni az edényekről. Vajon mit tesz akkor a szervezetünkkel, az érrendszerünkkel? Bár a hexán robbanásveszélyes anyag, és nagyon egészségtelen, de viszonylag olcsó, ezért nem helyettesítik más oldószerekkel. Ezután az étolaj derítési eljáráson esik át, ettől lesz a színe teljesen átlátszó és kedvező, valamint ettől válik a termék hosszan eltarthatóvá, viszonylag semleges ízűvé.

Valószínűsíthető, hogy ezen vegyi eljárások és anyagok miatt okoz sokaknál azonnali hasmenést az olajban sült ételek fogyasztása még akkor is, ha az étolajat először használták fel.

Ha nem akarunk lemondani a napraforgóolaj fogyasztásáról, idegenkedünk az olívaolajak és egyéb számunkra újszerű olajak használatától, akkor válasszunk hidegen sajtolt napraforgóolajt. Lehet, hogy az ára valamivel drágább a boltokban kapható társainál, és nem megy vele a motor, ha a tankba töltjük (hála Istennek), de mindenképpen egészségesebb, hiszen nem vegyi eljárással nyerik ki a magvak olajtartalmát. 

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.