Menü

Házi praktikák herpesz ellen

A herpesz a világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége, amelyet ha egyszer elkapunk, szabadulni tőle már nem lehet. Viszont a sebes, gennyes kis hólyagok kialakulását megelőzhetjük néhány egyszerű, minden háztartásban fellelhető szerrel.

A herpesz vírus az úgynevezett Herpesz szimplex I-es típusú változata főleg az ajkakon, vagy azok körül, esetleg orr tövében, jelenik meg. A II-es típusú már ennél sokkal rosszabb helyen üti fel a fejét, mert a nemi szerveket támadja.

Most, az I-es típusú vírus kezelésének, megelőzésének módját ismertetnénk.

A herpesz általában akkor jelentkezik, amikor az immunrendszerünk legyengült, kimerült állapotban van. Ha állandó fáradtság, erős stressz, láz gyötör minket, akkor a szervezetünk egyszerűen nem bírja tovább és a herpesz megjelenésével jelez. Persze ez csak azokra vonatkozik, akiknek a szervezetében ott bujkál ez a vírus. Ami egyébként kiirthatatlan, mert az orvostudomány egyszerűen nem talált még rá megfelelő gyógymódot.

Ha a herpesz felszínre akar törni, akkor általában égő fájdalmat, kellemetlen bizsergést érzünk az ajkainkon és ki is pirosodhatnak. Aztán megjelennek az apró kis vörös hólyagok, majd amikor kifakadnak sárgás, gennyes pörköt hagynak maguk után.

Nos, már a fájdalom, a bizsergés megjelenésekor érdemes néhány házi praktikát bevetni. Például az ecet igen hatékony módja annak, hogy a hólyagok ne bújjanak elő, vagy ne fakadjanak ki, inkább húzódjanak vissza. Nem kell mást tenni, mint egy fülpiszkát ecetbe mártani és ezzel alaposan bedörzsölni az adott felületet. Biztosan kellemetlen, csípő, maró érzést hoz majd az ecsetelés, de naponta háromszor ismételve akár másnapra eltüntethetjük a kellemetlen látogatókat.

A jegeléssel párosítva még gyorsabb eredményt érhetünk el.

Jó megoldás lehet a teafaolajos, vagy citromfűolajos ecsetelés is. Ezeket olívaolajban, kókuszzsírban elvegyítve kenjük a fájdalmas részre, és naponta háromszor ismételjük meg. Mindkét olaj igen erős vírusölő, ráadásul fertőtlenítenek is.

A szakemberek még azt is tanácsolják, a herpeszre hajlamosak fogyasszanak rendszeresen cinket, ez ugyanis meggátolja a vírus szaporodását.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!