Menü

Milyen elektromos fogkefét válasszunk?

Ma már nagyon sokan használnak elektromos fogkefét, elsősorban nem a lustaság, hanem a hatékonyság miatt. Persze egyáltalán nem mindegy, milyet választunk az utóbbi időben igencsak nagyra hízott piacról.

Ember legyen a talpán, aki előképzettség, tapasztalat és/vagy tanács nélkül tud magának elektromos fogkefét választani. Hihetetlenül sok fajta van, rengeteg adattal, specialitással, különböző fejekkel. Az árkategória is széles, a néhány ezres típustól indulva egészen a közel százezres ezres darabokig juthatunk böngészés közben. Az ár persze lehet becsapós is, hiszen nem mindegy, hogy mennyi fej van az alapcsomagban, illetve természetesen az sem, hogy a pótfej mennyit kóstál.

Az elektromos fogkefét mindig úgy reklámozzák, hogy hatékonyabban tisztítja a fogakat. Ez igaz is, de hozzá kell tenni, hogy a hagyományos módszerrel is elérhető a kívánt védőhatás, csak úgy jobban meg kell dolgozni és ügyesebbnek kell lenni. A jobb, modernebb elektromos fogkefék nemcsak rezegnek, hanem a fejkialakításuk is igyekszik minél nagyobb felülete hatókörébe vonni. Emellett a fogkefék „okosodnak” is, abból a szempontból, hogy különböző úton módon igyekeznek a megfelelő időtartamú mosásra rábírni minket (ez a tulajdonság egyébként igen hasznos, különösen gyerekeknél). Az időt az egyik csipogással, a másik digitálisan jelzi, s akad olyan készülék is, amely érzékeli, ha túlságosan rányomtuk a fejet a fogunkra/ínyünkre.

A hatékonyság és a biztonság mellett fontos a kényelem, valamint az, hogy mennyit bír az aksi. Úgy mint a mobiltelefonoknál, az elektromos fogkefék esetében is elég fárasztó és idegőrlő, ha az eszközt sokat kell tölteni. Ezek mellett a tartósság sem elhanyagolható, egy megbízható elektromos fogkefének körülbelül öt-hat évig bírnia kell a strapát.

A tapasztalatok szerint – mint oly sok más terméknél – nem a méregdrága kefe a legjobb, 4-5 ezer forintért is lehet használható, 10 ezerből pedig kitűnő minőségű darabot kapni.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!