Menü

Hisztéria helyett tanácsok

Túl vagyunk az első nagy nyári hőhullámon és az ilyenkor szokásos hisztérián. Pedig a melegtől nem kell megijedni, csak érdemes néhány szabályt és jó tanácsot betartani.

Minden évben ismétlődő jelenség: ha tartósan 30-35 Celsius fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, beindul az össznépi hisztéria, hogy mi lesz velünk. A tévék, a rádiók ilyenkor naponta többször figyelmeztetnek a ránk leselkedő veszélyekre.

Félreértés ne essék, veszély valóban van, ugyanakkor a valódi tanácsok helyett ilyenkor általában csak feleslegesen eltúlzott riogatásokkal találkozunk.

Hőségben mindenképpen figyelnünk kell szervezetünkre, hiszen megnő a szív és érrendszeri problémák kockázata. A kánikula alacsony vérnyomást idézhet elő, nem beszélve arról, ha nem pótoljuk megfelelően az elveszített folyadékot, az szintén keringési zavarokat, akár szívinfarktust is okozhat. Ez persze nem jelent speciális elővigyázatosságot, mindössze arról van szó, hogy kerüljük a tűző napot, valamint fogyasszunk el napi 2-3 liter folyadékot.

Lehetőleg vizet és lehetőleg ne legyen jéghideg. Szervezetünknek ugyanis a túl hideg italokkal még dolga van, fel kell melegítenie, és ez energiát vesz igénybe, emellett a gyomrunknak sem tesz jót. A cukros üdítők, az alkoholok, valamint a kávé kánikulában fokozott negatív hatásaival mindenki tisztában van.

Tusolásnál, fürdésénél szintén nem jó a jéghideg víz, a túl nagy hőmérséklet különbség káros lehet, érdemes inkább langyosabbra venni a csapon a fokozatot. Testünket hűthetjük vizes borogatással, amelyet nyakunkon, csuklónkon és könyökünkön érdemes alkalmazni.

A ruházatra szintén érdemes odafigyelni,a jól szellőző, nedvszívó anyagokat, darabokat kell ilyenkor előtérbe helyezni.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.