Menü

Mi a boldogság titka?

  • Dátum: 2014.06.22., 21:39

A pénz! - vágják rá nagyon sokan azonnal, míg mások épp ellenkező állásponton vannak, szerintük az anyagi javaknak egyáltalán nincs szerepük az emberi boldogságban.

A pénz nem boldogít, vagy igen? - ez már örök kérdés marad amíg világ, a világ és az is biztos, hogy sokan mindig is vitatkozni fognak rajta. Ugyanakkor a pszichológia egyre több érdekes dolgot tud meg a témában, a kutatások folyamatosan közelebb és közelebb visznek minket a boldogság megértéséhez.

A szóban forgó kérdést szokták úgy leegyszerűsíteni, hogy a pénz önmagában nem boldogít, viszont jó eszköz arra, hogy az ember elérje a számára ideális álláspontot. Ezt többé-kevésbé mindenki elfogadja, ahogyan azt is, hogy aki nem tud bánni a pénzzel, annak hatalmas vagyonok sem fogják jobbá tenni az életét.

Egy friss kutatás szerint az ember jólléte nagyban függ attól, hogy mennyire megbecsült, azaz mennyien szeretik, milyen szerepet tölt be a közösségben. Akit sokan tisztelnek és őszintén teszik azt, adnak a szavára, az érzéseire, az többnyire boldog. Ezt az állapotot bebiztosítják a folyamatos pozitív impulzusok, megerősítések, és ha rosszra fordulnak a dolgok, az mindjárt jelentkezik „boldogságmutatónkon”.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a tisztelet, a megbecsülés és a kiegyensúlyozottság alappillére az emberi boldogságnak, míg a pénz nem tartozik e kategóriába. Azaz utóbbi hiányában simán lehe valaki boldog, míg ha az előbbiek nincsenek meg, szinte lehetetlen a dolog.

Fotó:
pixabay.com

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.