Menü

A celebség háttere

Sokan összekeverik a fogalmakat: sztár és celeb. Pedig ezek között sok szempontból hatalmas a különbség, múltban, jelenben és a leginkább a jövőben.

Manapság, főleg hazánkban, sok színészre, előadóra, zenészre, énekesre, műsorvezetőre rásütik azt a bélyeget, hogy celeb. Lehet, hogy ezen rengetegen egyáltalán nem akadnak fent, pedig a dolog sértő is lehetne. Mert a sztárság és a celebség fogalma alapjaiban különbözik egymástól.

Míg a sztárok önerőből, vagy beleszületés (például királyi családok) által keletkeznek, addig a celebek kitalált figurák, ha úgy tetszik termékek. Ezt a terméket a média alkotja, méghozzá olyanra, ami neki tetszik és amivel eladható lesz az adott dolog. A celeb dolga csak annyi, hogy szerepeljen, a többit, a hátteret megoldják helyette.

A celebnél hiányzik a fokozatosság, azaz hirtelen lesz ismert. A sztárok általában apránként lépegetnek felfelé a népszerűséghez vezető úton, még az említett beleszületés sem tekinthető váratlan sztárságnak, hiszen a szóban forgó családok évszázadok óta felkészültek, kódoltak erre az irányvonalra, szerepre.

A másik, még fontosabb különbség: az érték. A celebek nem képviselnek értéket. Sokszor nem is tudjuk, hogy miért az adott figura szerepel a tévében, vagy az újságban. Mit csinál ő, mire képes, azaz mitől sztár? Hát ez az, a szó eredeti értelmében ők nem tekinthetők sztároknak. A tömegek pletykálkodási igényeit és kíváncsiságát kielégítő, csinált, pénzcsináló karakterek.

A celebeken rengeteget köszörüljük a nyelvünket, miközben nagyon-nagyon sokan irigylik őket, de ha a fogalom mögé nézünk, rájövünk, hogy semmi irigylésre méltó nincs az ő világukban.

Először is nagyon sokan egyáltalán nem tudják feldolgozni a hirtelen jött népszerűséget és a tartalomnélküliség később bizony vissza is üthet. Az alkotott karaktereket, kevés kivételtől eltekintve, elfelejtik, azok lejárnak, kiüresednek, a mögötte lévő ember pedig ezek után csak nagyon nehezen találja meg a helyét a világban. Azaz a csúcs számukra csak egy rövid, gyorsan múló élvezet, ráadásul a legtöbben sokkal többet veszítenek a celebséggel, mint amit nyernek.

Fotó:
pixabay.com

Döbbenes adatok az emberi testről

Mennyit gyalogolunk, hány tonna élelmiszert fogyasztunk el, hányszor ver a szívünk, mennyi időt töltünk a vécén? A BODY Kiállításcélja ehhez hasonló adatok megismertetése, a fantasztikus emberi test aprólékos bemutatása. Íme, néhány tény saját magunkról.

Kulcsár Edina: „A terhességemben is a maximumra törekszem”

Kulcsár Edina egyik legnagyobb álma válik valóra: két év próbálkozás után idén ősszel végre édesanya lesz. Az egykori szépségkirálynő mindenre szeretne felkészülni, hogy anyukaként is a maximumot nyújthassa. Emellett továbbra is dolgozik, de a kicsi egészsége a legfontosabb számára, és ennek érdekében a kismama minden tőle telhetőt meg is tesz.

Személyes történetekkel lehet pályázni az Éva-díjra

Az Éva magazin idén újra pályázatot hirdet. „Írd ki magadból!” címmel arra buzdítja olvasóit, hogy írják meg saját – izgalmas, megrázó, boldog vagy akár eddig eltitkolt–,legszemélyesebb történetüket.

Szabó Zsófi: „Nálunk most Mendel a legfontosabb!”

Már három hónap telt el azóta, hogy megszületett Szabó Zsófi kisfia. A kezdeti nehézségek, átvirrasztott éjszakák után Zsófi és a kis Mendel mára teljesen összeszokott, a hasfájós időszakon is túl vannak, és lassan, de biztosan kialakult a napi rutin is. Mint minden anyukának, Zsófinak is gyermeke az első, ha teheti, minden percét vele tölti.

A parapszichológia bábaasszonyához járnak a hírességek

Sikeres emberek titkos életvezetési tanácsadója immár három évtizede az orosz származású motivációs előadó, coach, Carla Galli. Most megjelent könyvében nyilvánosságra hozta az általa kidolgozott sikerprogram számos elemét. Elárulja: minden ember életében adódnak nehéz időszakok, s nincs ez másképp a hírességekkel sem.