Menü

Végre itt a grillszezon!

Nyár, kert, terasz, finom hozzávalók, és már indulhat is a grillezés! Aki szereti a grillezett ételek pikáns ízét, az alig várja, hogy kegyes legyen az időjárás, és izzítani lehessen a tüzet a sütéshez. Legjobban azért szeretjük, mert egyszerre jelent közösségi élményt, és finom ételeket. Alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amikkel a grillezés egészségessé és különlegessé válik.

Ne csak húsokat süssünk, a grillezett sajt is nagyon finom! Válasszunk megfelelő sajtot, ami alkalmas a sütéshez, mert a többi fajta elolvad, és lefolyik a rácsok között. A direkt grillsajtként forgalmazott termékek megfelelőek, és a termelői piacokon is több fajtát fognak nekünk ajánlani az eladók. Vas platnin, vagy kövön is süthetjük a sajtot, ha nem akarunk kockáztatni. Próbálkozzunk camambert sajttal is, ami szintén isteni grillezve!

Próbálta már a sütést himalájai sótáblán? Különleges ízélményben lehet része! A himalájai sóval azonos színű, nagy tábla a grillrácsra helyezhető, könnyen átforrósodik, és közvetlenül rátehetjük a húst, vagy a zöldségeket. Külön sóznunk sem kell, viszont egész más ízhatást kapunk, a só ugyanis sülés közben közvetlenül itatja át az ételt, de nem túlzóan.

Használjunk gyümölcsfaágat, amelynek aromás füstje különlegessé teszi az ételünket. A gyümölcsfaágakat daraboljuk fel, és hántoljuk le. Majd áztassuk vízbe egy napra. Sütés előtt csomagoljuk alufóliába, melyet lyukasszunk ki sok helyen. Ezt helyezzük a parázs mellé, vagy a középső rácsra. Ezzel a füstje nem lesz túlzó, viszont pikáns ízeket kölcsönöz a húsnak.

Figyeljünk oda a grillfűszerekre! Ételeinket csak akkor mondhatjuk egészségesnek, ha cukormentes fűszerkeverékeket és pácot használunk. Sajnos nagyon sok tartalmaz ezek közül cukrot, amit ízfokozóként használnak. Az összetevőket elolvasva mi is könnyen összeállíthatunk grillfűszert házilag. Kenjük be vele a húst, öntsünk rá olivaolajat, és máris kész az egészséges grillpác! Ha mustáros pácot használunk, akkor válasszunk cukormentes mustárt.

Ha fehérkenyeret eszünk az egyébként egészséges grillhúsok mellé, akkor máris agyoncsaptuk az egészséges étkezést. Válasszunk teljes kiőrlésű, barna kenyeret, vagy süssünk házilag! Nincs finomabb, mint a frissen sült hús házi készítésű, egészséges kenyérrel… Köretként pedig állítsunk össze friss salátát, vagy a grillen süssünk zöldségeket: a padlizsán, cukkini, édesburgonya, csicsóka, hagyma mind alkalmasak erre.

Ne felejtsük el, hogy az itallal ugyanannyi plusz kalóriát vihetünk be, mint az ételekkel. Ha frissítő, cukormentes házi limonádét iszunk a grillételekhez, az kihozza azok különleges ízét. Ha pedig erdőben sütünk a tűz fölött, akkor fogyasszunk forrásvizet. A cukros italok egyébként is rossz szomjoltók.

Jó grillezést kívánunk!

Fotó:
pixabay.com

Légy nagyon óvatos a villámdiétával

A nagymértékű fogyást ígérő diéták mindig gyanúsak. A divatfogyókúrák ígéreteiben csak úgy röpködnek a kilók, amelyek gyors eredményt hoznak tömérdek mellékhatással. Az a pár plusz kiló nem ettől fog eltűnni, egészségünkben viszont könnyen kárt tehetünk.

Egészségtudatosan, de boldogan

Egészséges-e a tej? Együnk-e húst? Mennyi szénhidrát fogyasztása ideális? Kerüljük el a glutént? Kevés zsírt együnk magasabb szénhidrátbevitellel, vagy alacsony szénhidráttartalom mellett sok húst és zsírt fogyasszunk? És így tovább…

Lépcsőfokok a táplálkozási piramis legmagasabb szintjéhez

A helyes étrenddel fittséget, jó alakot és egészséges életet élhetünk, tele lehetünk energiával a nap folyamán. Kevesen ehetnek meg büntetlenül bármennyit, ha tudni szeretnéd, miből mennyit szabad enned, akkor érdekes lehet számodra a következő cikk.

Értékes ételek, amiket nem eszünk

Mindenkinek megvannak a kedvelt, bevált, gyakran elkészített vagy étteremben rendelt ételei, s természetesen azok is, amelyeket kevésbé szeret. Számos olyan tápanyagról lemondunk azonban, ami fontos lenne, hogy alkalmanként a tányérunkra kerüljön.

Attól, mert „mentes”, még nem fogyaszt

Nagy divat manapság a „mentes” étrend. Való igaz, a mentes ételek ugyan tehermentesítik a szervezetet számos allergén élelmiszertől, megszüntethetnek fennálló gyulladásokat, gyomorproblémákat, azonban biztos benne mindenki, hogy ettől fogyni is fog? Csak kérdezem.