Menü

Fogyassza az élet italát, a matéteát!

Sokak számára nehezen fogyasztható a zöldtea, túlzottan természetes, „fű-szerű” íze miatt. A maté még nekik is ajánlott, ugyanis az átlagos zöldteákhoz képest kellemesebb az íze, bár sokan kesernyésnek mondják, és nagyon egészséges. Nyáron lehűtve kiváló frissítő, ráadásul a reggeli kávét is kiválthatja.

Ugyanis a matéteának is van koffeintartalma, ahogy a feketeteának, viszont kevesebb csersavat tartalmaz, kevésbé összehúzó, inkább élénkítő hatású. A maté egy fagyalra emlékeztető, Dél-Amerikában őshonos fafaj, ennek szárított leveleit használják fel a teához. Brazíliában több száz gyártója van, de nagyon sok fajtája elérhető nálunk is, így érdemes próbálgatni, hogy melyik íze a legszimpatikusabb számunkra.

A maté kiváló élettani hatásokkal rendelkezik: „zsírégető” teának is mondják. A megfogalmazás viszont úgy pontos, hogy serkenti az anyagcserét, kb. 10%-kal. Kiváló antioxidáns, C-vitamin forrás. De nem csak az immunrendszert erősíti, hanem kiváló vízhajtó is. Így fogyasztása nyáron különösen ajánlott a vizesedésre hajlamosak számára. Ezen hatása révén vesebetegek gyógyulásánál is fontos szerepet játszhat. Megfelelően hat az idegrendszerre, stresszoldó hatása miatt még depressziósok számára is javasolt a maté főzet ivása. Enyhíti az allergiás reakciókat, sőt a reumás megbetegedéssel küzdőknek is javasolt. Gyulladásokra való jó hatása miatt még külsőleg is alkalmazzák.

Nem mindegy azonban, hogy hogyan készítjük el: kb. 70 – 90 °C-os vízhez adjuk a matét, majd hagyjuk állni 10 percet, ezután szűrjük le. Javasolt fogyasztási ütemezés: reggel egy csészével, és délben két csészével. Erre figyeljünk oda, mert túladagolása esetén kedvezőtlen hatások jelentkezhetnek, élénkítő hatása miatt pedig nem érdemes este fogyasztani, főleg a koffeinre érzékenyeknek. Eredeti hazájában lopótökbe töltve fogyasztják: egy kis dél-amerikai hangulatot idézve így is kipróbálhatjuk. 

Fotó:
sxc.hu

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.