Menü

Hogyan utazzunk gyerekkel?

Az amúgy sem egyszerű nyaralási procedúrát alaposan megbolygathatja, ha útitársaink között gyermek is van. Melyek azok a dolgok, amelyekre ilyenkor oda kell figyelni?

Az első és legfontosabb a szülők megfontoltsága, elsősorban nekik kell eldönteni azt, hogy csemetéjük elég érett-e már ahhoz, hogy elvigyék nyaralni. Az egy év alattiak esetében például nem szokták ajánlani a hosszabb utazást, és általában a külföldi túrát sem. Persze, ahogyan említettük, minden mérlegelés kérdése, de mindenképpen bele kell számolni a dologba azt, hogy a nagyon picik nehezen viselik a hosszú utat, és az azzal járó kényelmetlenségeket. A különböző egészségügyi veszélyeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha pedig a célországba valamilyen okból védőoltást ajánlanak, az természetesen számukra jó eséllyel kiesik.

Az utazás alapja a kényelmes testhelyzet és minden olyan felszerelés beszerzése, és autóba helyezése, amely kellhet a gyermeknek. Nem szabad otthon hagyni a kedvenc játékát, cumiját, ha kell, valamint a ruházat megfelelő kiegészítőit, voltaképpen minden olyan dolgot, amit otthon megszokott. Ami a komfortérzetét biztosítja. A kényelmes, laza ruházat mellett ilyenkor nyáron arra is oda kell figyelni, hogy a kicsinek ne legyen melege és a közvetlen napsütéstől is védve legyen. Utóbbi egy autóablakra szerelhető árnyékolóval egyszerűen megoldható.

A nyaralásra érdemes összeállítani egy kis házipatikát, ezt amúgy sokan maguknak is megteszik. Az alapvető gyógyszereket tartalmazó felnőtt csomagot a gyermekre tekintettel olyan dolgokkal egészítsük ki, mint fertőtlenítő oldat, steril gézlap, allergia elleni szerek, ragtapasz, olló, csipesz, lázmérő.

A káros napsugárzástól, leégéstől való védelmet nem lehet elégszer hangsúlyozni, főképp, hogy a gyermekek bőre még nagyobb odafigyelést igényel. Így nem hagyhatjuk ki a számukra megfelelő fényvédőt, és krémet sem.

A gyermekkel való utazás egyáltalán nem ördögtől való, de mint ahogyan említettük, komoly felkészülést és körültekintést igényel. Ha minden rendben, az egész család életre szóló, közös élményekkel gazdagodhat.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.