Menü

A mellőzött gomba

A gombák rendkívül értékes táplálékot jelenthetnek, ennek ellenére az átlag viszonylag ritkán fogyaszt gombás ételeket.

A kiegyensúlyozott, gyümölcsben, zöldségben gazdag táplálkozás reklámozói sajnos gyakran kifelejtik a felsorolásból a gombát, amely pedig nagyon hatékonyan állítható az egészséges életmód szolgálatába.

A zsírban és szénhidrátban alacsony, ásványi anyagokban viszont magas gombafélék számos olyan összetevővel rendelkeznek, amely elengedhetetlen az egészséges táplálkozásban. Remek D-vitamin források, jó hatásuk van az immunrendszerünkre, az izomzatunkra, de segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és bizonyos agyi folyamatokra is serkentő hatással lehetnek.

Ami az elkészítését illeti, a magyar konyhában a legtöbbször rántva került az asztalra a gomba, ám a táplálkozási szakemberek azt ajánlják, hogy e helyett inkább süssük, vagy pároljuk. A különböző szakácskönyvekben és internetes receptoldalakon számos elkészítési módot és ötletet találunk.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a gombafogyasztás nem veszélytelen, azonban, ha megbízható forrásból szerezzük be az alapanyagot, vagy szakemberrel bevizsgáltatjuk azt, nem lehet problémánk. Oda kell figyelni vásárláskor a gomba minőségére is, lehetőleg kemény, sértetlen felületű darabokat nézzünk ki magunknak.

Fotó:
pixabay.com

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Egészséges édesség

Ki ne álmodna egy olyan nassolnivalóról, amely egészséges, gyógyító hatása van, finom is és még édességnek is nevezheti? Az édességek igen csábítóak tudnak lenni, az emberek pedig olykor-olykor el is csábulnak, és a kosarukba teszik vásárlás közben a nyalánkságokat.

Ellenségünk a szénhidrát?

A zsír után most új ellenséget választott a fitneszipar. Igen, megint az ételek egyik fő összetevőjét, a szénhidrátot tesszük felelőssé minden egészségügyi problémáért. Lássuk csak, hogy is van ez!