Menü

Bringával a Balaton körül

Látta már a Balatont teljes szépségében, minden oldaláról? Ha aktív időtöltésre vágyik, akkor mindenképpen érdemes kerékpárra pattanni, és körbetekerni a Balatont! Hangulatos kerékpárutak, csodás kilátás, sok látnivaló és gasztronómiai élmény várja útközben.

A teljes Balaton-kör hossza 206 km, de ha Tihanyt és Szigligetet is meglátogatjuk, akkor akár 220 km-t is biciklizhetünk. Akinek ez sok lenne, válassza a kiskört a Balaton keleti oldalán: Zamárdi, Siófok, Balatonkenese, Balatonfüred irányában (vagy fordítva), majd keljen át komppal Tihanynál, és így zárja a kört, ez 85 km hosszú táv. A kerékpárút a teljes Balaton körül elérhető, táblákkal jelzett, bár nem mindenhol van külön kiépített útvonal a bicikliseknek. Sokszor a kisebb autóutakon kell tekerni.

Vannak felújított szakaszok, de rosszabb minőségű részek is, ahol az aszfalt alatt húzódó gyökerek, csatornafedelek miatt elég göröngyös a talaj. Ezért semmiképpen nem javasolt az országúti vékonykerekű kerékpár (versenybicikli), inkább a cross tracking, vagy mountain bike típusúak, valamint az alap kerékpár javító felszerelés ajánlott. Ha valaki nem szeretne ezzel bíbelődni, az se mondjon le a Balaton-körről, ugyanis a kerékpárút mentén számos helyen elérhetünk javító-pontokat. Akinek pedig bonyolult lenne a drótszamarakat leszállítani a Balatonhoz, az elég kedvező áron több ponton is bérelhet bicikliket, különböző méretekben. Így családoknak is javasolt a program, nemcsak baráti társaságoknak.

Mennyi időt szánjunk a Balaton körbetekerésére? Nos, ez edzettségi állapottól is függ, valamint attól, hogy mennyire szeretnénk elmélyülni a látnivalókban, valamint a gasztronómiai csodákban. Aki gyakorlott, vagy versenyzik, az akár egyetlen nap alatt is körbeérhet, de így természetesen nincs idő a nézelődésre. Legalább 3 napot érdemes áldozni a kiruccanásra, de tervezhetünk ennél sokkal hosszabb időt is. Érdemes felkészülni a lehetséges időjárási körülményekre (naptej és esőkabát), valamint a látnivalókra is (a fotózás szerelmesei ne hagyják otthon a masináikat). Aki teheti, térjen be néhány étterembe, borbárba. Találhatunk itt elegáns vendéglátóhelyeket, de klasszikus csárdákat is. Ha pedig szűk költségvetésű kiruccanást tervez valaki, akkor működik a szendvicses megoldás is: a bringaút mentén több helyen találunk ehhez alkalmas megállóhelyeket is, padokkal és asztalokkal.

Érdemes azzal számolni, hogy a Balaton még mindig nem olcsó, főleg szezonban, de szezonon kívül sem: például egy pizza, vagy egy korsó sör ára a budapesti árszinthez hasonló. Reméljük, ez azért nem szegi a kedvét senkinek: egy jól megtervezett kiruccanás az egyik legolcsóbb kirándulás lehet, és olyan csodás látnivalóban lesz részünk folyamatosan, hogy elfelejtünk minden gondunkat-bajunkat. Kivéve persze a fizikai fáradtságot: néhol elég komoly emelkedőkkel találkozhatunk. A legemlékezetesebbek Szigliget és Balatonakarattya dombjai (vagy lejtői, attól függően, honnan közelítünk). Érdemes ennek is utánaolvasni. A www.balatontipp.hu oldalon hosszú és részletes, folyamatosan frissülő információkat kaphatunk.

Mindenképpen említésre méltó, hogy a kerékpáros túrázók szívesen üdvözlik, bíztatják egymást, ha összetalálkoznak, márpedig ez gyakori: egyre többen használják ki a balatoni bringakörút adta lehetőségeket. Sokkal könnyebb és vidámabb így kerékpározni, hogy néhány szembejövő sorstárssal drukkolunk egymásnak.

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.