Menü

Tévhit, hogy a tartós tej egészségtelen!

Egy Magyarországon készült felmérés szerint az emberek több, mint fele úgy gondolja, hogy a boltban kapható tejek, valamint tartós tejek egészségtelenek, méghozzá azért, mert tartósítószert tartalmaznak, tejporból készülnek, valamint vizezik őket. A tejek kedvelőit szeretnénk megnyugtatni: ez az állítás hamis, és a tartós tej bizony egészséges! Sőt, a fogyasztása sokkal kevésbé kockázatos, mint a házi tejé, és az sem igaz, hogy kevesebb tápanyagot tartalmazna!

Leginkább a „tartós tej” elnevezés miatt asszociálunk arra, hogy a tartós tejek valamiféle tartósítószert tartalmaznak, és korábban néhány felháborodott kistermelő is terjesztett ilyen híreket. Ha így lenne, akkor azt a gyártók kötelesek lennének ezt feltüntetni a csomagoláson, ugyanúgy, ahogy rengeteg terméken olvashatjuk, ha valami tartósító adalékanyagot tartalmaz. Mégis, akkor hogyan lehetséges, hogy ilyen sokáig eláll az egyébként romlékony tej? Egyrészt a hőkezelési eljárások miatt, ami egyáltalán nem olyan futurisztikus dolog, mint ahogy hangzik, másrészt a csomagolás módja miatt.

A hőkezelési eljárás lényege ahhoz hasonlít, mint amikor otthon felforraljuk a tejet. Ezt egyébként nehogy elmulasszuk a házi tej esetén, mivel egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat! Persze a hőkezelés másképp, ipari módszerekkel történik, de a lényege, hogy néhány másodpercig magas hőmérsékleten tartják a tejet. Így a romlást okozó mikrobák elpusztulnak belőle. Az UHT elnevezés erre az eljárásra utal: Ultra High Temperature Theatred, azaz magas hőmérsékleten kezelt. Találkozhatunk még a dobozokon az ESL-hőkezelés fogalmával, ami az előzőhöz hasonló, csak itt 0,1 másodpercig, azaz csak egy pillanatra melegítik fel a tejet, ugyanazon célból. Az eljárás során a tej összetevői nem változnak, és a tápanyagoknak max. csak a 10%-a veszik el!

A homogénezett tej fogalmától szintén nem kell megijedni: kedvező hatásai vannak, ezért van, hogy gyakorlatilag már csak homogénezett tej kerül piaci forgalomba. Az eljárás során a tejet nagy nyomással préselik át egy kis résen, így a tej zsírgolyócskáit fizikai úton felaprítják. Ezáltal az könnyebben emészthetővé válik. 

A pasztőrözés szintén egy hőkezelési eljárás, itt kevésbé magas hőmérsékleten, viszont hosszabb ideig kezelik a tejet a kórokozó csírák elpusztítása érdekében. A pasztőrözött tej így kevésbé tartós, mint az UHT és ESL technológiákkal kezelt termékek.

A „tartós tej” másik fontos titka a csomagolása: a 6 rétegű kartondoboz ugyanis megakadályozza, hogy a tej levegővel és fénnyel érintkezzen. Ráadásul a csomagolás újrahasznosítható bizonyos módszerekkel.

Nem kell tehát lemondani a tejfogyasztásról, sőt a dietetikusok szerint nem is ajánlott, hiszen rengeteg D-vitamint, kalciumot, proteint, foszfort, fehérjét tartalmaz. És ehhez legkönnyebben a tejből juthatunk hozzá. Így csak a tejfehérjére, tejcukorra érzékenyeknek kell kerülniük a fehér, selymes ízű ital ivását.  

Fotó:
pixabay.com

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Energiaital a gyerekek kezébe nem való?

A tinik nagy része gyakran iszik energiaitalt, és sajnos a termékek marketingkampánya is egyre jobban a fogyasztásukra buzdít. Azzal pedig, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon csak kevesen foglalkoznak.

Szíverősítő ételeket a mindennapokba!

A szív- és érrendszeri megbetegedések már-már népbetegségnek számítanak Magyarországon, bármelyik társadalmi rétegről is legyen szó. Pedig az étkezés odafigyelésével, és néhány finomsággal könnyen csökkenthetjük a kockázatát.

Badacsonyi bortriatlon

Ha valaki eddig is fontolgatta, hogy részt vesz a bortriatlonon, de még nem tette, az sajnos idén már lemaradt róla. De reméljük, hogy egy élménybeszámoló meghozza a bátorságát, és jövőre az elsők közt csap le a lehetőségre, hogy részt vegyen.

Őrizd meg látásod mediterrán étrenddel

A legújabb kutatási eredmények szerint a mediterrán stílusú étrend követése jelentősen csökkenti a vakság egyik legfőbb okának kialakulási kockázatát.