Menü

Hogyan legyen szobatiszta?

  • Dátum: 2014.07.11., 21:50

A lakásban tartott kutyák egyik legfontosabb kérdése, hogy hogyan neveljük szobatisztaságra.

Az egyik legújabb módszer a kutyapelenka, amit sokan félreértelmeznek. Egyáltalán nem a kutya bepelenkázásáról van szó, hanem egy pelenka anyagból készül kis 50x50 cm-es szőnyeget képzeljünk el. A kutyust arra kell szoktatni, hogy a lakásban csak arra a pelenkára végezze a dolgát.

Érdemes az első 2-3 hétben még a lakás több pontján is elhelyezni ilyen pelenkákat, főleg a fekhelye mellé, hiszen míg kicsi, az ébredés után az első dolga lesz a pisilés. Természetesen le kell szidni, ha látjuk, hogy nem oda végzi a dolgát, de csak abban a pillanatban, ha munkából hazaérve találunk máshol pisifoltokat, nem érdemes leszidni, mert nem fogja tudni, miért kapja. Legjobban dicsérettel lehet jutalmazni, szinte körbe kell ugrálni, ha a pelenkára csinált, így fog benne rögzülni a pozitív töltet.

Ahogy megszokta, úgy lehet egyre kevesebb pelenkát használni, azt fogja keresni, ha rájön a szükség. Ha már azt az egyet is mindig felkeresi, akkor az ajtó elé, belülről kell tenni. Ilyenkor mindig az ajtóhoz fog menni, és oda végzi a dolgát. Ha már ehhez is hozzá szokott, érdemes az ajtó külső feléhez tenni a pelust, keresni fogja a megszokott helyén, ilyenkor kinyitjuk az ajtót és megmutatjuk neki, hogy ott van kint. Következetes tanítással el tudjuk érni, hogy jelezze az ajtónál, hogy ki szeretne menni a pelenkára.

Innen már az utolsó lépcső, hogy elvegyük a pelenkát az ajtó elől és levigyük kedvencünket az udvarra, hogy a szabadban végezze dolgát. Sok kutyatulajdonos elfeledkezik magáról, és azt hiszi, kint nem kell takarítani a kutya után, pedig tudja, milyen bosszantó belelépni a kutyagumiba. Sok helyen már raknak ki zacskó automatát, de nem mindenhol töltik fel, ha kifogyott, valaki pedig háztartási célokra kihúz jó pár darabot, hogy majd abba pakolja a gyerekek reggelijét, így aki az eredeti célra használta volna, nem jut hozzá. Nem muszáj a szakboltokban kapható direkt erre a célra gyártott kisméretű zacskókat megvenni, de gondoljunk arra, hogy milyen kellemetlen nekünk is, ha belelépünk egybe. Legközelebb ha valamelyik hipermarketben kiflit veszünk, nyugodtan tépjünk le egyel több zacskót és gondoljunk kedvencünkre is.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.