Menü

Készítsünk saját energiaitalt!

Érdekesség, csak nagyon kevesen ismerik, hogy az egyaránt rendkívül népszerű kávét és energiaitalt más fáradtságűző, ráadásul egészséges italokkal is lehet helyettesíteni.

Többször leírtuk már, a kávéval nincs különösebb gond, napi egy-két csésze fekete nem árt, ugyanakkor az ital túlzásba vitt, vagy esti fogyasztása többféle problémát okozhat. Az energiaitalokkal már más a helyzet, ebben a témában számos értekezés, kutatás, szakmai vita létezik.

A két italfajta közötti közös nevezőt a koffein mellett a kiemelt népszerűség jelenti.

Aki fáradt, az esetek jelentős részében vagy a kávéfőző irányába indul, vagy a hűtőbe nyúl. Gyors segítséget várunk, agyunk, testünk felpörgetését, amit a koffein egyébként meg is tesz, de csak rövid időre. Különösen azoknál, akik már hozzászoktatták szervezetüket a hatásához.

Főleg nekik, de természetesen másoknak is ajánlottak azok az alternatív módszerek, amelyek segítségével koffein nélkül űzhetünk fáradtságot. Ezek egyik fajtája az úgynevezett természetes energiaitalok fogyasztása.

Nem bonyolult a dolog, mindössze néhány hozzávalót kell beszerezni és már készíthetjük is saját energetizáló italunkat.

A legegyszerűbb ezek közül talán a közönséges zöld tea, amelyet meg lehet bolondítani egy kis ginzeng gyökérrel. Koffein ugyan itt van, ám jóval kisebb mértékben, mint a kávéban, vagy akár a fekete teában.

Ha van otthon turmixgépünk, vagy esetleg a még hatékonyabbnak számító gyümölcscentrifugánk, néhány gyümölcs és zöldség használatával „csodákat” művelhetünk. Cékla, répa és narancs – ez a kombináció számos olyan italrecept alapja, amely jól űzi a fáradtságot.

A körte szintén olyan gyümölcs, amely remekül használható, hiszen tele van vitaminnal. Rajta kívül, vagy vele együtt lehet még citromot, gyömbért, kókuszt és fahéjat alkalmazni.

A felsoroltak keverékéből, levéből, főzetéből elkészíthetjük akár a saját, külön bejáratú, ízlésünknek legjobban megfelelő energiaitalunkat.

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!