Menü

Tarhonya helyett egyen bulgurt!

Nyáron szeretünk könnyen elkészíthető egytálételeket, vagy gyors tésztákat készíteni, hogy minél több időt a szabadban tölthessünk. Ilyen egyszerű étel a tarhonya, csak sajnos a többi finomliszttel készült tésztához hasonlóan nem egészséges. Ráadásul a tarhonya csalóka: apró szemei miatt hajlamosak vagyunk belőle többet fogyasztani, mint az átlagos tésztákból. A tarhonyás ételeket, (pl. paraszttarhonya), vagy a köretet készíthetjük bulgurból is, de létezik egészséges tarhonya is.

A bulgur fogyasztása nemcsak tarhonya, hanem rizs helyett is javasolt. A glikémiás indexe, azaz a vércukorszint-növelő hatása jóval alacsonyabb. A bulguré kb. 46, míg a főtt rizsé 70-90 is lehet. A bulgur is apró szemekből áll a tarhonyához hasonlóan, csakhogy ez nem tészta, hanem tört búza. Török rizsnek is nevezik, tekintve hogy a török konyha egyik közkedvelt körete. És milyen jól teszik, hogy ezt eszik, hiszen a bulgur olyan jótékony hatásokkal rendelkezik, mint az anyagcsere serkentése, a belek tisztítása. Mindezt a magas rosttartalmának köszönheti. A bulgur köretként és egytálétel alapanyagként is megállja a helyet, de további érdekessége, hogy salátákhoz, levesekhez is használják. Gyerekeknek tejberizs helyett „tejbebulgurt” is készíthetünk.

A bulgur éretlenül leszedett durumbúzából készül. Ennek az az előnye, hogy ilyenkor még nem alakul ki a magas keményítőtartalom. Létezik barna bulgur is, ennek kicsit más az íze és a kinézete is, nem tarhonya-szerű. Ez a nálunk viszonylag ismeretlen bezostye búzafajtából készül. Színe még a barna rizsnél is sötétebb.

Aki nem szeretne lemondani a klasszikus tarhonyáról, viszont fontos számára az egészséges étkezés, vagy a diéta, annak javasoljuk, hogy válasszon szénhidrátcsökkentett tarhonyát. Ilyen például a Dia-Wellness tarhonya, melynek 100 grammja 33,9 g szénhidrátot, és 241 kcal-t tartalmaz. Ez kb. feleannyi, mint a sima, finombúzalisztből készült tarhonya kalória- és ch értéke. 

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!