Menü

A vízipipa is káros

A közhiedelemmel ellentétben a vízipipázók ugyanazoknak a veszélyeknek vannak kitéve, mint a dohányosok. Jelentős mennyiségű nikotint és szén-monoxidot juttatnak be szervezetünkbe és függővé is válhatnak.

A vízipipa használata lényegében nem tér el a cigarettáétól. A belélegzett füstben ugyanis van nikotin, nem is csekély mennyiség. A vízipipázó ráadásul egy alkalommal sokkal több füstöt lélegez be, mint egy átlagdohányos. Ezzel kapcsolatban megállapították, hogy a a vízipipázás függőséget okozhat.

Érdekes, hogy az átlag fogyasztók jelentős része nincs tisztában a veszélyekkel, a vízipipáról ugyanis elterjedt, hogy voltaképpen ártalmatlan. Ez a „reklám” nagyon régre, évszázadokkal korábbra vezethető vissza.

A vízipipa esetében egyébként nagyon sok függ attól, milyen eszközt és dohányt, illetve faszént használunk, mennyire gyakran és hogyan. Ettől függetlenül a letüdőzött, mélyre szívott füst fokozottan káros az egészségre. A füstben található nikotin, szén-monoxid és egyéb káros anyagok tüdő és szájüregi betegséget okozhatnak, illetve különböző rákos megbetegedésekhez vezethetnek.

A vízipipát ráadásul nagyon sokan egyfajta közösségi, társasági eszközként alkalmazzák, magyarán többen használják egyszerre, ami különböző fertőzések melegágya, még akkor is, ha cserélgetik a szívócsőre felhelyezhető szipkákat.

Fotó:
pixabay.com

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Az ételfüggőség kialakulásának rejtett okai

Ételfüggőség kínoz? Szinte nincs olyan nap, hogy ne kívánj meg egy kis csokit, egy kis sós rágcsálnivalót? Lehet, hogy teljesen mást kíván a szervezeted!

Szervezetünk összetartó ereje a kollagén

A kollagén szervezetünk legfontosabb fehérjéje. Egy rostos kötőszövet, amely megtalálható a csontjainkban, izmainkban, bőrünkben, szemünkben, hajunkban és még a körmünkben is

A délutáni alvás hatásai

A biológiai óránknak köszönhetően délután három és öt óra között napközbeni álmosságot, fáradtságot érzünk. Az igazság azonban az, hogy minél fáradtabb akkor, amikor végül este lefekszik, annál mélyebben fog tudni aludni.

Aranyszabályok vesénk védelméhez

A vesebetegségek az életminőséget nagyban befolyásoló „csöndes gyilkosok”. Mégis számos dolgot tehetünk, hogy a vesebetegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük!