Menü

Testi betegségeink hátterében

  • Dátum: 2014.07.21., 21:59

Az érzelmi analfabétizmus akár betegségnek is tekinthető, főleg ha test és lélek egységében gondolkodunk, mely nézet szerint érzelmi viszonyaink, pszichés állapotunk hatással van a szervezetünkben zajló immunológiai folyamatokra.

Bár bizonyos klasszikus orvosi irányzatok még mindig nehezen látnak túl a biológiai tényezőkön, egyre több figyelem irányul a lélek és a test összefüggéseire, bár nyilvánvaló hogy az ilyen irányú gondolkodásnak óriási ellenfele van, méghozzá a gyógyszeripar.

A mai világban a megbocsátás helyett azt tanuljuk meg, hogy bármilyen bajunk van testi vagy lelki egyből gyógyszerhez kell nyúlni, hiszen minden problémára akad nem is egy hanem többféle pirula is.

A probléma pedig nem pusztán az, hogy a mai világban mindent gyógyszerrel akarunk megoldani, hanem hogy közben elfelejtettünk megbocsátani, haragot oldani, és több figyelmet szentelni a lelki állapotunkra. Az érzelmi analfabétizmus kifejezés arra utal, hogy nem tanuljuk meg és így nem leszünk képesek érzelmeinket a helyén kezelni, pedig egy-egy elfojtott sérelem, harag nemcsak lelkünket hanem testünket is mérgezi.

Aki képes test és lélek egységében gondolkodni, annak nem nehéz elfogadnia, hogy a legtöbb esetben az olyan komoly betegségek mögött, mint a rák is, valójában lelki okok állnak, elfojtás, stressz, depresszió, trauma...

Persze attól még, hogy ezt elfogadjuk, egyáltalán nem könnyű egészséges mederben tartani érzelmi életünket, és persze az sem segít, hogy lépten-nyomon pirulákat kínálnak nekünk mindenféle bajunkra. Az ember, főleg ha beteg, vagy problémákkal küzd, még jobban fogékonnyá válik mindenféle megoldás felé, különösen ha azt az egyszerű és gyors megoldás álarcában kínálják fel számunkra.

Érzelmeink kezelése fontos képességnek tekinthető, mely egyben sikereink és egészségünk kulcsa is lehet.

Fotó:
pixabay.com

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.