Menü

A kimerültség egyéb jelei

Igen gyakori, hogy a dolgozó ember a kimerültségnek olyan fokára ér, amikor közbe kell(ene) lépni. Ennél még gyakoribb, hogy ezt nem vesszük észre, vagy nem veszünk róla tudomást.

Az általános fizikai tünetek mellett számos olyan jel akad, amely arra utal, hogy az ember túlhajszolja magát. A fáradékonyság, általános testi gyengeség, alvási problémák, gyakori fejfájás mind-mind olyan jelek, amelyek elég egyértelműek – vissza kellene vennünk a tempóból. Sajnos azonban ezekről nagyon sokan egész egyszerűen nem vesznek tudomást. Illetve, ha vesznek is, azt nem a munka számlájára írják.

Akad néhány olyan jel, amely egyáltalán nem egyértelmű, de megerősítheti a gyanút és segít a tudatosulás kialakulásában és az esetleges cselekvésben.

Bármilyen furcsa, ilyen lehet a túlzott boldogság, az olyan öröm, amelyet egy jól elvégzett feladat után érzünk. A jól végzett munka feletti öröm persze általában természetes, itt arról a típusról van szó, ami inkább indokolatlan mértékű, mint indokolt. Intő jel lehet az is, ha úgy érezzük személyiségünk változott, például, ha egy-egy szituációra mondjuk nem úgy reagálunk, ahogy azt korábban megszoktuk. Ha ingerültebbek, feszültebbek, kevésbé kedvesek vagyunk.

Ha nem tudunk kikapcsolni, agyunk folyamatosan az elvégzett és elvégzendő feladatokon jár. Van olyan, hogy úgy érezzük, nagyon koncentráltak vagyunk, de ez egyáltalán nem így van, és agyunk csak helyben pörög.

Az is gyanús dolog, ha csak múltra, vagy jövőre tudunk gondolni, a jelenre, arra, mi épp abban a pillanatban fontos, viszont nem.

Ha a felsoroltak közül többet is felfedezünk magunkban, érdemes nagyobb figyelmet szentelni a pihenésnek, kikapcsolásnak. Ezt persze a legtöbbször könnyebb mondani, mint megtenni, arra kell koncentrálni, hogy sok apró változás is sokra mehet, illetve lehet és kell is nemet mondani.

Fotó:
pixabay.com

Rokonok távol egymástól – hogyan kezelhetjük?

Szinte minden családban van egy rokon, aki a többitől távol él. Országon belül vagy országon kívül, Budapesten vagy Angliában, mindenképpen nehéz távol lenni. Nehéz összeegyeztetni az ünnepeket, a találkozókat, a családi nyaralásokat, mert mindig bele kell kalkulálni az utazást. És még így is előfordul, hogy belefáradunk a folyamatos tervezésbe és utazásba. Hogyan könnyíthetnénk a terheinken?

A jelen ajándékainak kicsomagolása

A mai rohanó társadalmunkban sokan panaszkodnak, hogy nem tudják megélni a pillanatot tömérdek befolyásoló tényező miatt. A fókuszálatlan, szelektív figyelmünk, múlton való rágódásunk és félelmeink kihatással vannak az itt és mostra. Szeretnék tippeket adni, amelyek hasznosak lehetnek, hogy jobban fókuszáljunk a jelenünkre.

A kilépés művészete

Veled is előfordult már, hogy halogattad a nagy lépést? Hogy úgy érezted, a félelmeid megbénítanak? Hogy valamiért benne rekedtél egy helyzetben, és úgy érezted, nem tudsz belőle kilépni? Olvass tovább, hogy lásd, a történetnek nem feltétlenül kell így véget érnie.

AMik*r kicsit sz_t v@gy*nk esve...

Nem tudjuk hová tettük a lakáskulcsot, fülünkön a mobilunkkal keressük a telefont és fejünkön a szemüveggel a szemüveget, elfelejtjük hová parkoltunk. Vajon mi áll a szétszórtság hátterében?

Lehet, hogy hipochonder vagyok?

A hipochondria legfőbb ismertetőjele, ha valaki túl sokat aggódik az egészsége miatt. Egy amerikai tanulmány szerint az idegesség ezen típusa az ambuláns betegek körülbelül 5%-át érinti.