Menü

A kimerültség egyéb jelei

Igen gyakori, hogy a dolgozó ember a kimerültségnek olyan fokára ér, amikor közbe kell(ene) lépni. Ennél még gyakoribb, hogy ezt nem vesszük észre, vagy nem veszünk róla tudomást.

Az általános fizikai tünetek mellett számos olyan jel akad, amely arra utal, hogy az ember túlhajszolja magát. A fáradékonyság, általános testi gyengeség, alvási problémák, gyakori fejfájás mind-mind olyan jelek, amelyek elég egyértelműek – vissza kellene vennünk a tempóból. Sajnos azonban ezekről nagyon sokan egész egyszerűen nem vesznek tudomást. Illetve, ha vesznek is, azt nem a munka számlájára írják.

Akad néhány olyan jel, amely egyáltalán nem egyértelmű, de megerősítheti a gyanút és segít a tudatosulás kialakulásában és az esetleges cselekvésben.

Bármilyen furcsa, ilyen lehet a túlzott boldogság, az olyan öröm, amelyet egy jól elvégzett feladat után érzünk. A jól végzett munka feletti öröm persze általában természetes, itt arról a típusról van szó, ami inkább indokolatlan mértékű, mint indokolt. Intő jel lehet az is, ha úgy érezzük személyiségünk változott, például, ha egy-egy szituációra mondjuk nem úgy reagálunk, ahogy azt korábban megszoktuk. Ha ingerültebbek, feszültebbek, kevésbé kedvesek vagyunk.

Ha nem tudunk kikapcsolni, agyunk folyamatosan az elvégzett és elvégzendő feladatokon jár. Van olyan, hogy úgy érezzük, nagyon koncentráltak vagyunk, de ez egyáltalán nem így van, és agyunk csak helyben pörög.

Az is gyanús dolog, ha csak múltra, vagy jövőre tudunk gondolni, a jelenre, arra, mi épp abban a pillanatban fontos, viszont nem.

Ha a felsoroltak közül többet is felfedezünk magunkban, érdemes nagyobb figyelmet szentelni a pihenésnek, kikapcsolásnak. Ezt persze a legtöbbször könnyebb mondani, mint megtenni, arra kell koncentrálni, hogy sok apró változás is sokra mehet, illetve lehet és kell is nemet mondani.

Fotó:
pixabay.com

Terjed az izomdiszmorfia

Sajnos az étkezési zavarok jelentkezhetnek már a gyermekkorban is. Sokáig csak az anorexiáról, bulimiáról olvashattunk, hallhattunk. Viszont egy kevésbé ismert betegség is létezik, ami az izomdiszmorfia.

Hátráltató szokásaink bűvkörében

Bizonyára tudjuk magunkról, ha rossz szokások rabjai vagyunk. Ezek nemcsak látványosak és sokszor taszítóak, de az egészségünkre is károsak lehetnek. Továbbá azzal is tisztában lehetünk, hogy jobb lenne ezektől megszabadulni, de eddig nem éreztünk magunkban kellő erőt hozzá.

A szívből jövő hála dupla öröm

Számos kutatás bizonyította, hogy a hála gyakorlása az egyik leghatékonyabb dolog az érzelmi és a pszichológiai jólét tekintetére nézve. Egy 75 évig tartó megfigyelésben kimutatták, hogy a hála a legerősebb indikátora a boldog életnek. Hasznos lenne ezt az érzést többet gyakorolni a mindennapokban is nem csak egy röpke pillanatig az ünnepek ideje alatt.

Segítség! Nincs időm magamra!

Nem ismeretlen a jelenség, hogy nincs időnk magunkra, mert mindig van mit csinálni, a tennivalók listáján mi magunk vagyunk az utolsó pont, és a nap végén mindig a „Majd holnap” kategóriába soroljuk magunkat. S ez így megy éveken keresztül. Mégis mit tehetünk ennek megváltoztatására?

Mindent a pszichikai éhségről

Sokan észre sem veszik, de a szó szoros értelmében habzsolják az életet. Majd jön az önsanyargatás, lelkiismeret-furdalás és ez egy spirálon keresztül újra és újra visszatérő jelenséggé válik. Hogy mi áll ennek az ördögi körnek a hátterében? Erre a következőkben fény derül.