Menü

Hasznos a mályva virágja

Itt a mályvavirágzás ideje, nálunk is egyre közkedveltebb annak cserjés változata, a Hibiscus syriacus, amely akár 1,5 - 2,5 méteres magasságot is elérhet. Azért szeretik, mert sok virágot hoz, és mind a fehér, mind a lila változata nagyon mutatós, általában a kettőt együtt ültetik. Ez az „általános” fajta, de találhatunk többféle színváltozatban is. A legjobb, hogy a korábbi cikkünkben említett leanderekkel szemben nem mérgező. Kirándulás közben gyakran találkozhatunk az erdei mályvával, melyet gyógynövényként alkalmaznak, leginkább papsajt néven elterjedt. Ez az elnevezés a termésére utal.

Érdekesség, hogy a mályva egyes fajtáit még levélzöldségként is fogyasztják! Az erdei mályva pedig flavonoidokat tartalmaz, amelyek hasznossága egyre közismertebb a természetes gyógymódot, vagy általános immunerősítést kedvelők körében. Mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazzák: utóbbi esetén azért, mert erősen csökkenti a bőr viszketését, és kezeli a bőrbetegségeket, nyugtatja a bőrt. Ezt bizonyítja, hogy Hippokratész és tanítványai már az ókorban is borogatásokat és teákat készített belőle ezzel a céllal.

Belsőleg pedig a szájüregtől kezdve egészen a vastagbélig „kezel”: nemcsak a bőrt, hanem a száj-nyálkahártyát is nyugtatja, sőt fájdalomcsillapító hatása is van. Kezelnek vele légúti problémákat: kiváló köhögéscsillapító hatású, és nyugtató hatása a hörgőbántalmak esetén is hasznos. Végül, de nem utolsósorban a vastagbélgyulladás gyógyítására is alkalmazható, és még a székrekedés ellen is segítség.

Dupla haszon tehát, hogy szép virágot csodálhatunk, miközben egy nagyon hasznos, főként tehát a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert növénnyel van dolgunk. Tudta, hogy a tatárjárás idején fontos ínségeledelnek számított? Az erdei mályvát is szaporíthatjuk otthon, viszonylag kevés gondozással. A lényeg, hogy mindegyik fajtája a tűző napot, meleget kedveli, és nem igényel sok öntözést. 

Fotó:
pixabay.com

Stressz-evés

Az evés az egyik legnépszerűbb unaloműző és stresszcsökkentő tevékenység, főként a fiatalabbak körében. Ám ez egyáltalán nem olyan jó, mint gondolnánk.

Egészséged megőrzése tanévkezdés után

Szeptember elsejével elindul egy új tanév. Mindegy, hogy iskolába jársz, esetleg egyetemre, vagy óvodáskorú kisgyereked van, a szeptember mindenképpen fontos pont lesz az életedben. Ami pedig biztos, hogy sosem lehetsz rá elég felkészült.

Tanévkezdés bentlakóként: mit vigyen a gyerek a kollégiumba?

Hiába a pontos és rendezett pakolás, néhány dolog bizony otthon felejtődhet.

Minden, ami műszempilla 2.rész

Nagyon sok mindenen múlik az, hogy a műszempilla olyan hatást keltsen, mintha az a sajátunk volna. Na de mire is kell pontosan figyelni, illetve mit is kell tudni a mű pillákról? Erről kérdeztem Miklán Lilla kozmetikust.

A lustaság valóban fél egészség?

Szokás mondani: a lustaság fél egészség. De valóban az? Járjunk utána!