Menü

Hasznos a mályva virágja

Itt a mályvavirágzás ideje, nálunk is egyre közkedveltebb annak cserjés változata, a Hibiscus syriacus, amely akár 1,5 - 2,5 méteres magasságot is elérhet. Azért szeretik, mert sok virágot hoz, és mind a fehér, mind a lila változata nagyon mutatós, általában a kettőt együtt ültetik. Ez az „általános” fajta, de találhatunk többféle színváltozatban is. A legjobb, hogy a korábbi cikkünkben említett leanderekkel szemben nem mérgező. Kirándulás közben gyakran találkozhatunk az erdei mályvával, melyet gyógynövényként alkalmaznak, leginkább papsajt néven elterjedt. Ez az elnevezés a termésére utal.

Érdekesség, hogy a mályva egyes fajtáit még levélzöldségként is fogyasztják! Az erdei mályva pedig flavonoidokat tartalmaz, amelyek hasznossága egyre közismertebb a természetes gyógymódot, vagy általános immunerősítést kedvelők körében. Mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazzák: utóbbi esetén azért, mert erősen csökkenti a bőr viszketését, és kezeli a bőrbetegségeket, nyugtatja a bőrt. Ezt bizonyítja, hogy Hippokratész és tanítványai már az ókorban is borogatásokat és teákat készített belőle ezzel a céllal.

Belsőleg pedig a szájüregtől kezdve egészen a vastagbélig „kezel”: nemcsak a bőrt, hanem a száj-nyálkahártyát is nyugtatja, sőt fájdalomcsillapító hatása is van. Kezelnek vele légúti problémákat: kiváló köhögéscsillapító hatású, és nyugtató hatása a hörgőbántalmak esetén is hasznos. Végül, de nem utolsósorban a vastagbélgyulladás gyógyítására is alkalmazható, és még a székrekedés ellen is segítség.

Dupla haszon tehát, hogy szép virágot csodálhatunk, miközben egy nagyon hasznos, főként tehát a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert növénnyel van dolgunk. Tudta, hogy a tatárjárás idején fontos ínségeledelnek számított? Az erdei mályvát is szaporíthatjuk otthon, viszonylag kevés gondozással. A lényeg, hogy mindegyik fajtája a tűző napot, meleget kedveli, és nem igényel sok öntözést. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.