Menü

Magyarok, akik Kaliforniában viszik a jóhírünket

Hogy hol is van Magyarország pontosan, azt kevés amerikai állampolgár tudja. Sokat háborogtak ezen a magyarok, pedig nem biztos, hogy mi is minden hazánk méretéhez hasonló nagyságú országot meg tudnánk jelölni a térképen. De talán nem is ez a legfontosabb, hogy pontosan rábökjenek a vaktérképre, hogy hol is van Budapest: Európában, az a lényeg. És az, amit hallanak, vagy tudnak rólunk. A nyugati parton, Kalifornia államban egy étterem és egy üzlet is viszi a jóhírünket, és azt mutatja be, amiben méltán nagyon jók vagyunk: a gasztronómiát.

Littlerock városban, egy 1500 fős kis településen vígan megél a kis magyar üzlet. A Valley Hungarian Sausage and Meat Co., azaz magyarra fordítva a Völgy Magyar Kolbász és Hús Vállalkozás 1980-ban nyitotta meg kicsi kapuit, és fő profilja az, amit a neve is takar: a magyar kolbászok. Valamint a hurkák és savanyúságok is. Ezekből pedig olyan finom szendvicsek készülnek, amiért messziről is elzarándokolnak ide a kedves vásárlók. Rendelhető a töltött káposzta és a töpörtyű, készletről elérhetőek a paprika- és gulyáskrémek, a majonéz, valamint szaloncukrok. Érdekes, hogy Amerikában a vaníliás cukor is különlegességnek számít, és egyáltalán nem hagyományos, ezzel is találkozhatunk az amerikai magyar boltban. Igaz, a hazaihoz képest legalább kétszeres áron, de ez talán nem is annyira meglepő. De legalább angol nyelvű csomagolást kapott a klasszikus vanillincukor.

Az üzletet 1994 óta a harmadik tulajdonos üzemelteti, aki szintén magyar származású. Talán nem is lehetne ezt másképp szívvel-lélekkel csinálni.

Innen kb. 400 mérföldnyire, San Franciscoban található a Bar Tartine elnevezésű étterem, ami a város egyik legjobb vendéglője, több nemzetközi éttermeket méltató listára felkerült már. A főszakács Nick Balla magyar származású. Bár már Amerikában született, néhány évet Magyarországon töltött a családjával. San Francisco-ba visszatérve, néhány év múlva hasznosította az itthon megszerzett tudását, és nemzetközileg is elismerté tette a Bar Tartine-t, amelynek étlapján minden egyes nap szerepelnek magyar fogások. A lángos és a dobostorta mellett rendszeresen felbukkannak a klasszikusan magyar fűszerezésű ételek is, amelyek különlegességnek számítanak az amerikai ízvilághoz szokott embereknek. De éppen ezért kedvelik őket. Ezt jelzi az is, hogy a főszakácsok hamarosan megjelenő szakácskönyvében szintén szerepelnek majd az étterem étlapját színesítő magyar receptek.

Van kereslet tehát a nyugati parton is a magyar gasztronómiai különlegességekre, ahol pedig kevés magyar származású ember él. Legyünk pozitívak: nemcsak a pesszimizmusunkról és a politikai történéseinkről hallanak az USA távoli, de legnépszerűbb pontjain, hanem méltatják azt, ami valóban fontos kis hazánkban: az ételek szeretetét, a finom recepteket, az érdekes, teljesen egyedi élelmiszer-termékekeinket. 

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.